Prețul cărnii de miel a crescut dramatic, după interdicția de vânzare în piețe
Interdicţia de a mai vinde miei vii ne scumpeşte masa de Paşte! Cu două săptămâni înainte de sărbători, un kilogram de carne costă chiar şi cu 15 lei mai mult faţă de anul trecut.
Interdicţia de a mai vinde miei vii ne scumpeşte masa de Paşte! Cu două săptămâni înainte de sărbători, un kilogram de carne costă chiar şi cu 15 lei mai mult faţă de anul trecut. Pentru că nu-şi mai pot duce animalele în pieţe şi târguri, oierii sunt nevoiţ să-i trimită la export în ţările arabe, la preţuri prea mici. Sau să-i vândă la negru, în ciuda pericolelor.
”23 tăiat şi 13 în viu”. Este oferta ilegală a unui cioban, care vinde la negru miei din propria curte. Este dispus chiar să îi taie, deşi legea îl obligă să ducă animalele la un abator sau în centrele de sacrificare temporară. Iar în pieţe şi târguri, nu mai poate vinde deloc miei vii, din cauza riscului de răspândire a pestei porcină.
În schimb, acest fermier a ales calea legală. S-a îndatorat 65.000 de euro la bancă pentru a cumpăra un abator mobil. Astfel îşi va putea vinde direct carnea şi va intra cu ea în marile magazine. Speranţele însă ca echipamentul să vină în timp util pentru a-şi asigura întreaga producţie sunt mici. Aşa că îi mai rămân doar două variante.
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa. Cele 7 curse operate pe "Aurel Vlaicu": o companie low-cost sparge gheaţa
- Moştenitorii, scutiți de impozit la vânzarea locuinței. Experţii sunt sceptici: "Iniţiatorii au un interes...
- Poşta Română a început distribuirea ajutoarelor de 400 lei pentru pensionari. Când ajung banii
Indiferent că oierii respectă sau nu legea, carnea de miel este mai scumpă ca anul trecut. Drumul până la abator costă, la fel şi transportul cărnii în magazine sau pieţe cu maşini frigorifice. Aşa s-a ajuns ca un kilogram de miel să se vândă în hipermarket cu aproape 40 de lei, în loc de 25 lei, cât era în 2018.
Cei care nu vor să cumpere carne de miel din magazin pot merge totuşi la centrele de sacrificare - însă prea puţine există deocamdată în ţară. În Bucureşti, spre exemplu, nu avem nici măcar un loc în care mieii să fie tăiaţi legal, în prezenţa unui veterinar.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰