Antena Meniu Search
x

Video Case la 10.000 de euro şi condiţii ca la oraş. Satul din care au plecat sute de localnici a convins zeci de oameni să se mute aici

Viaţa la ţară pare idilică, dar în lipsa condiţiilor minime, cătunele aflate în zone rupte parcă din Rai se depopulează de la an la an. Cu uliţe de pământ, fără canalizare, magazine sau farmacii, multe au ajuns localităţi cu trecut, dar fără niciun viitor.  Câteva cătune au găsit însă reţeta succesului şi oferă condiţii care atrag noi locuitori. 

de Redactia Observator

la 18.10.2023, 20:07

Vezi și

Un drum îngust, pietruit, te poartă într-un tărâm de poveste. În satul Chiliu, Gorj doar 30 de case mai sunt în picioare. Unele construite recent de cine a simţit că zona ar putea avea potenţial turistic. Doar că oaspeţii lipsesc...

De la comune populate, la sate abandonate

Peste deal, un alt cătun se luptă să supravieţuiască.. Rătez era, pe vremuri, comună. Avea bancă, primărie, şcoală, farmacie şi magazine. Acum are doar ruine, într-un peisaj tomnatic superb. Iar pe uliţe, rar vezi câte un om. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: În această şcoală, au învăţat zeci de generaţii de copii. Acum abia o mai poţi zări de mărăcini şi de copaci crescuţi haotic.

Pe acelaşi subiect

Localnică: Uite temelia, este acolo. Şcoala, de la şcoală în sus, toate casele sunt pustii. S-au stabilit copiii fiecare prin Bucureşti, prin toată ţara. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Odinioară o clădire emblematică, acum banca din vârful dealului are zilele numărate. Nu mai e mult până se face una cu pământul. Deja acoperişul a cedat, iar uşile au fost rupte de mult, iar zidurile se prăbuşesc cărămidă cu cărămidă.

Cei rămaşi trăiesc acum din amintiri

Speranţa lor e să vadă asfalt şi la poartă, în locul pietrişului. Autorităţile promit să înceapă lucrările cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Ar putea fi un prim pas pentru a-i convinge şi pe alţii să revină în satul natal. Un sat din Hunedoara a găsit reţeta prin care să oprească depopularea. Chiar dacă în ultimii ani, sute de localnici au plecat la oraş, zona a început să devină atractivă, datorită condiţiilor. 

Horia Flavius Jurcă, primar Blăjeni: Avem acestă parte de infrastructură, curentul electric, fibră pentru telefonie. În general, atunci când au cumpărat aceste proprietăţi, s-au interesat şi au considerat că această zonă este potrivită pentru ei. 

Peste 50 de gospodării şi-au găsit proprietari noi. Preţul caselor este între 10 mii şi 20 de mii de euro. În România, 126 de localităţi au fost complet abandonate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Case la 10.000 de euro şi condiţii ca la oraş. Satul din care au plecat sute de localnici a convins zeci de oameni să se mute aici