Antena Meniu Search
x

Costuri suplimentare pentru construirea unei case noi. Legea cere diriginte de șantier

Cine vrea o casă nouă, ridicată cu forţe proprii, trebuie să fie pregătit pentru cheltuieli suplimentare.

Vezi și

Cine vrea o casă nouă, ridicată cu forţe proprii, trebuie să fie pregătit pentru cheltuieli suplimentare. Indiferent că vă construiţi locuinţa la ţară sau la oraş, legea vă obligă să aveţi pe şantier un diriginte care să supravegheze lucrările. În lipsa unei firme specializate, vă puteţi alege, în loc de economii, cu mari pagube.

O casă de lângă București a fost începută în 2015. Trei ani mai târziu, proprietarii au rămas fără fonduri, aşa că au sistat lucrările. Chiar dacă ar fi avut suficienţi bani, tot nu ar fi putut continua. Problemele tehnice sunt prea multe, spun specialiştii. De exemplu, personalul necalificat nu a ştiut să execute corect toate etapele construcţiei.

Armătura se vede, nu a fost curăţat cofragul, nu a fost fibrat corect, există segregări. Aceste nereguli au loc pentru că, în continuare, mii de români apelează la rude sau la cunoscuţi, adică la personal necalificat, pentru a-şi ridica o locuinţă. Deşi se gândesc că aşa vor economisi bani, pe termen lung nu fac decât să iasă în pierdere.

Construcţia unei case în regie proprie vă poate aduce o economie de 30-40% din suma pe care, în mod normal, aţi plăti-o dezvoltatorului. Atenţie, însă! Toată economia se poate transforma în pagubă dacă nu consultaţi un specialist atunci când vă cumpăraţi materialele şi când începeţi lucrările propriu-zise.

Pentru un arhitect şi un diriginte de şantier, preţurile pornesc de la 4 euro pe metrul pătrat, în zonele rurale, şi ajung la 15 euro în Capitală. Mult mai mult v-ar costa greşelile muncitorilor necalificaţi.

Aşa că precauţia nu strică, atrag atenţia specialiştii. Mai ales că oricine îşi ridică o casă este obligat prin lege să angajeze un diriginte de şantier autorizat. În caz contrar, amenzile ajung până la 10.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Costuri suplimentare pentru construirea unei case noi. Legea cere diriginte de șantier