Antena Meniu Search
x

Video Cât a avut de plătit un român întreținerea la bloc, iarna. A făcut credit ca să o achite: ”E nasol”

În Bucureşti e primăvară, dar facturile arată ca şi cum am fi avut cea mai grea iarnă. Întreţinerea costă dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul agentului termic atârnă greu la calculul facturilor. În vreme ce administratorii blocurilor se aşteaptă să crească numărul restanţierilor, primarul Capitalei susţine că toată lumea trebuie să plătească pentru modernizarea sistemului de termoficare. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 17.01.2023, 20:08

Vezi și

Administratorii blocurilor din Capitală lucrează de zor la calcule, pentru a afişa cheltuielile individuale. După cum arată facturile primite la nivel de imobil, bucureştenii vor avea sume considerabile de plată.

Andreea Milea, reporter Observator: La avizierele blocurilor, diferenţele la facturile pentru apă caldă şi căldură sunt mari. Dacă în decembrie 2021, factura pentru o singură scară de bloc a fost de puţin peste 9.000 de lei, în decembrie 2022 a urcat la peste 22.000 de lei.

A făcut credit ca să-și plătească întreținerea 

Dacă în decembrie 2021, întreţinerea pentru o garsonieră era de 115 lei, acum se va ajunge la 230 de lei. Pentru un apartament cu 2 camere, suma estimată e de peste 600 de lei. Proprietarii apartamentelor cu 3 camere vor avea de achitat aproape 900 de lei iar cei care locuiesc în 4 camere ar trebui să se aştepte la facturi asemănătoare, ba chiar puţin mai mari.

Pe acelaşi subiect

De teamă să nu rămână fără apă caldă, căldură sau curent, Ştefan a făcut un credit la bancă, pentru a achita întreţinerea.

Ştefan Oprea, locatar: Eu am avut şi 10.000 lei restanţă şi am plătit. Am făcut un credit, plătesc pentru el acum. Trebuie plătită pentru că cu întreținerea e nasol. Dacă rămâi cu o lună în urmă automat îţi vine şi următoarea lună și îți va fi deosebit de greu să o plăteşti.

Alţi bucureşteni încearcă să facă economii la sânge.

Bucureștean: Foarte greu, foarte greu. Renunţăm la multe chestii ca să nu fim împrumutaţi.

Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc Sectorul 1: Dacă ne gândim, anul trecut am avut zăpadă şi temperaturi negative, iar anul ăsta nu am avut nicio zi de temperaturi negative și totuși facturile sunt duble.

Preşedinţii de bloc se tem că numărul restanţierilor va creşte.

Aurel Cristea, preşedinte de bloc Sectorul 2: La ora actuală avem deja întârziere de o lună, două, trei. Cred că vor ajunge multe asociaţii în situaţie falimentară şi atunci furnizorii vor întrerupe.

Ion Ioneşti, preşedinte de bloc Sectorul 2: Căldura şi apa caldă pe luna decembrie a venit chiar mai mult decât dublu faţă de luna noiembrie, 154 de milioane de lei. Sunt oameni care sunt disperaţi. Sunt toţi speriaţi. Toți speriaţi, ce facem, ce-o să facem, ce-o să facem?  O să am restanțieri mulți.

Creşterile sunt cauzate în primul rând de dublarea gigacaloriei. Nicuşor Dan spune că toţi locuitorii Capitalei ar trebui să contribuie la buna funcţionare a reţelei de termoficare.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Dacă vrem să rezolvăm problema căldurii în Bucureşti trebuie să alocăm bani. Asta înseamnă bani şi de la oameni şi de la Primăria Capitalei.

Bucureştenii cu venituri mici aşteaptă însă ca administratorii blocurilor să primească instrucţiunile pentru utilizarea facturilor individuale. Cu ajutorul acestora, oamenii vor putea plăti căldura cu bani de la stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Cât a avut de plătit un român întreținerea la bloc, iarna. A făcut credit ca să o achite: ”E nasol”