Video Cât ajung să coste în pieţe faimoşii pepeni de Dăbuleni. La cultivatori, costă 3 lei kilogramul
Sunt zemoşi, dulci și proaspeți. Vorbim despre pepenii de Dăbuleni, care au pornit deja spre pieţe. S-au copt cu o săptămână mai târziu, dar sunt mai savuroşi, dau asigurări producătorii. De la cultivatori pleacă de la 3 lei pe kilogram, dar până în pieţe îşi dublează preţul.
S-au copt primii pepeni de Dăbuleni, iar fermierii sunt deja pe câmp şi îi adună. Ionuţ Diţă a pus 5 hectare de lubeniţă. Vinde kilogramul cu 3 lei, dar la tarabă ajunge la un preț dublu.
"Recolta de anul ăsta este una aproximativ acceptabilă pentru temperaturile şi timpul care a fost în primăvară. Sperăm că va fi un an cât de cât bun", spune Ionuţ Diţă, cultivator.
"Noi ne aşteptăm la producţii de 40 de tone de hectar, asta prezicem. Noi ne aşteptam la producţii bune, anul din păcate a fost destul de dificil din toate punctele de vedere. Ar fi trebuit în mod normal să recoltăm cu o săptămână mai devreme", spune Cristina Stoicea, cultivator.
Cum recunoşti un pepene bine copt
Ca să nu picăm în plasa samsarilor, cultivatorii ne spun cum putem să-i prindem cu pepenele vopsit: "Coaja un pic mai închisă decât cel care nu este copt, frunzuliţele uscate lânga vrejul lui, de unde s-a rupt, pata galbenă. Cum ne dăm seama că un pepene este proaspăt? Codiţa verde".
Între timp, în supermarketuri, dar şi în piețe, e plin de pepeni din străinătate. În jur de 5 lei e kilogramul lubeniţei de import. "Ăştia nu sunt româneşti, sunt greceşti. Când o să iasă marfa românescă, preţul o să mai scadă", arată un vânzător.
Doljul asigură aproximativ 20% din producția națională de pepene.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰