Video Cât costă acum benzina și motorina, după o lungă perioadă de scumpiri. Previziunile analiștilor economici
În sfârşit, o veste bună despre carburanţi. Benzina şi motorina s-au ieftinit. Se găsesc, în general, sub şase lei şi 50 de bani, după o lungă perioadă de scumpiri. Abia acum motorina a scăzut la preţul de acum doi ani.
Şoferii pot cumpăra acum benzina şi cu şase lei 30 litrul, în vreme ce motorina cea mai ieftină costă şase lei şi 40 de bani.
Mădășina Chițac, reporter Observator: În comparaţie cu luna trecută, benzina s-a ieftinit cu 4,7%, ceea ce înseamnă că pentru un plin de 50 de litri plătim acum mai puţin cu 16 lei. La motorină, scăderea de preţ e mai semnificativă, 9,3%, iar pentru un plin plătim cu 33 de lei mai puţin.
Prețul motorinei şi cel al benzinei sunt aproape egale
Este o premieră a ultimilor ani, în ţara unde motorina era mai scumpă până acum. Anul trecut, diferenţa ajungea şi la un leu şi 50 de bani.
- Benzina şi motorina au ajuns la preţurile din 2021. Veşti bune pentru şoferi: cât costă acum un plin
- O nouă ieftinire a carburanților. Motorina, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimii ani
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 4 mai 2023. Avem scăderi masive de preţuri la toate sortimentele de...
Adrian Negrescu, analist economic: Ieftinirea carburanţilor ţine de scăderea vânzărilor de carburanţi la nivel internaţional. Intrăm într-o perioadă de recesiune şi asta înseamnă că vânzările scad şi benzinarii sunt nevoiţi să ieftinească produsele. Economia încetineşte după un val de inflaţie care a erodat puternic activitatea economică la nivel naţional.
În plus, acum există suficiente stocuri de combustibili. Depozitele au fost umplute lunile trecute, când marii jucătorii au acționat sub ameninţarea embargoului pentru petrolul şi carburanţii Rusiei. În acelaşi timp, şi scăderea preţului la ţiţei ajută la ieftinire.
Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România: Acum câteva săptămâni, OPEC şi Rusia au anunţat reducerea cantităţii de petrol livrate. Scopul era de a creşte preţul petrolului. Preţul a crescut cam cu 15 dolari, de la aproape de 70 până la 85. Însă a apărut ofertă care a dus preţul înapoi de unde a plecat la acel anunţ, al OPEC Plus.
Şoferii sunt bucuroşi de ieftinirea carburanților, dar fericirea lor ar putea să nu dureze prea mult
Adrian Negrescu, analist economic: Vine sezonul concediilor, asta înseamnă că cererea de carburanţi va fi mai mare decât avem în momentul de faţă. Vine toamna, şi toama e cea mai importantă perioadă pentru activitatea economică, atunci când se consumă multă benzină şi motorină. Deci e probabil ca, într-un termen de 3-4 luni, să vedem o creştere peste pragul de 80 de dolari pe baril a petrolului.
România consumă în fiecare an, în medie, aproape şapte milioane şi jumătate de tone de carburanţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰