Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câţi bani economiseşti dacă plăteşti creditul anticipat, cu o condiţie. Calcul: Dobânda, la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani

Românii care vor să scape mai repede şi în condiţii mai bune de datoriile de la bănci au o soluţie: să economisească şi să plătească creditul anticipat, cu reducerea perioadei. Este metoda recomandată de specialişti în această perioadă, în care dobânzile pentru împrumuturile în lei sărăcesc tot mai multe buzunare. Procedura, mai puţin cunoscută de clienţii băncilor, poate duce la economii chiar şi de zeci de mii de lei la finalul unui credit

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 09.09.2022 , 19:41

"O persoană care a luat un credit de la bancă poate face o plată anticipat oricând doreşte, cu câteva excepţii: în situaţia unui leasing, când eşti obligat ca durata să fie mai mare de un an sau în situaţia unui împrumut Noua Casă, atunci când în primii cinci ani nu se pot face anticipat plăţi. Pe de altă parte, sunt instituţii bancare ce nu le permit clienţilor o astfel de procedură până când nu rambursează o anumită sumă din sold", spune Greta Neagu, reporter Observator.

Credit bancar. Soluţii pentru a scăpa mai repede de datorii

Cea mai bună variantă la plata anticipată e să cerem reducerea perioadei. "Orice persoană care mai poate face rost de nişte bani suplimentari şi face o plată suplimentară, atenţie, cu reducerea perioadei, când plăteşti practic bucăţica aia de principal dispare bucata de dobândă. Faci o plată de 200 de lei, o să vezi că dispare dobândă de 1.000 de lei", explică Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Vezi și

Orice rată e formată dintr-o parte principală şi dobândă. La începutul rambursării se achită preponderent dobânda, şi nu datoria propriu-zisă. Iată cum se modifică un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, odată cu dobânda! În primii ani de rambursare aceasta e şi de 19 ori mai mare faţă de principal. 

Pe acelaşi subiect

Cum se modifică un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 30 de ani, odată cu dobânda

  • 4% - rata 1 = 1.200 RON (350 principal + 850 dobanda) 
  • 6% - rata 1 = 1.500 RON (250 principal + 1.250 dobanda) 
  • 8% - rata 1 = 1.850 RON (170 principal + 1.680 dobanda) 
  • 10% - rata 1 = 2.200 RON (110 principal + 2.090 dobanda) 

Sursa: Adrian Asoltanie

Când clienţii cer reducerea perioadei, costul creditului scade, la fel şi perioada de rambursare. "200.000 de lei rămas pe o perioadă de 20 de ani. În momentul în care clientul doreşte să ramburseze suma de 10.000 de lei, reducem perioada, rata rămâne la fel. Costul creditului scade cu 15.682 de lei", a precizat Camelia Grădinariu, consultant financiar.

Rate reduse, economie mai mică

În scenariul în care clienţii cer reducerea ratei, la final economia este mai mică: "Perioada rămâne 20 de ani, rata scade la 1.584 de lei, iar costul scade la 5.838 de lei". "Înainte să începi să plăteşti în plus la credit, să-ţi faci fondul de urgenţă. Măcar 1.000 de lei cash în casă, să îi pui undeva deoparte", recomandă Adrian Asoltanie, consultant financiar. "Avem şi o chestie la muncă unde ne opresc şi o sumă de bani din salariu şi cumpărăm acţiuni. Din salariu îmi opresc 1.000 de lei şi cred că mai reuşesc şi eu să pun 1.000 de lei", povesteşte un român. 

Atenţie, însă, la condiţiile de rambursare din contractele de credit. Dacă pentru împrumuturile cu dobândă variabilă comisionul este zero, la cele cu dobândă fixă poate fi şi de 1% din valoarea achitată, dacă perioada contractuală rămasă este mai mare de un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Câţi bani economiseşti dacă plăteşti creditul anticipat, cu o condiţie. Calcul: Dobânda, la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani