Antena Meniu Search
x

Video Soluţii pentru românii care nu mai pot plăti ratele la bancă. Fără să scoată alţi bani din buzunar, fiecare poate afla ce e de făcut

Scumpirile din ultima perioadă îi aduc pe mulţi în situaţia în care nu mai pot face faţă datoriilor. La centrul de soluţionare pentru litigii bancare, spre exemplu, numărul de dosare deschise a crescut cu 40% în comparaţie cu anul trecut. Nu e singura instituţie care oferă sprijin pentru cei aflaţi în dificultate financiară. Există şi câteva soluţii. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.08.2022, 19:41

Vezi și

În urmă cu 12 ani, Adina a luat un împrumut pentru o locuinţă, în valoare de 120.000 de franci elveţieni. Mai are de plătit încă 20 de ani, iar ratele o copleşesc. "De pe la 10-11 milioane s-a dus la 15-16. Sper să mai scadă francul elveţian, dacă se mai liniştesc lucrurile", spune ea. Rata ar fi fost însă şi mai mare dacă nu ar fi căutat soluţii împreună cu banca. "Eşalonare, reeşalonare, dare în plată. Procese, recuperare. Am reuşit să negociez destul de bine rata", crede Adina

Ce soluţii avem dacă nu mai putem plăti datoriile la bănci

De altfel, negocierea cu banca este şi primul pas pe care ni-l sugerează experţii. "Are cel mai mare interes banca să-şi păstreze relaţia cu tine foarte bună şi tu să găseşti o soluţie", susţine Adrian Mitroi, profesor de economie. O altă variantă este Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar. "Rescadenţări, prelungiri de rambursare a perioadei creditului, eliminarea anumitor comisioane pentru a se înegistra o reducere a ratei", propune Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.

Specialiştii de aici spun că în ultimele luni au avut un număr record de solicitări. "Creşterea e de aproximativ 40 de procente a dosarelor constituite, iar a cererilor venite din partea consumatorilor de aproximativ 15 procente. Este gratuit pentru consumatori", a precizat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.

Pe acelaşi subiect

Tot gratuit oferă consultanţă şi cei de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. La ANPC există un departament care se ocupă de insolvenţe, aşa că cei care au datorii şi care sunt într-o situaţie financiară precară pot apela la specialiştii de aici. Primesc consiliere, iar datoriile pot fi reeşalonate pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. "Pot să se prezinte la sediile comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor. Avem înregistrate 44 de dosare, 73 de dosare în lucru şi au fost consiliaţi 373 de debitori", a declarat Ruxadra Badea, Direcţia de Insolvenţă ANPC.

Cei aflaţi în dificultate financiară au şi alte opţiuni. "Să te duci la bancă să-ţi dea un card de credit. Cu cardul acesta de credit îţi poţi plăti toate cheltuielile urgente şi importante. Ce-ţi rămâne, îţi plăteşti datoria la bancă", spune Adrian Mitroi, profesor de economie. Există şi posibilitatea amânării ratelor la bancă, pentru o perioadă de cel mult nouă luni. "Nu exista foarte multe persoane care să fi depus astfel de cereri la instituţiil de credit", mărturiseşte Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.

Cum resimt creşterea ratelor românii din Diaspora

În timp ce mulţi români caută soluţii pentru a face faţă datoriilor, cei care au împrumuturi în alte ţări nu resimt aşa tare creşterile ratelor. "Încă e diferenţă mare între a plăti ratele aici şi a plăti ratele în Spania. Spunea Isărescu că au sărit calul băncile, deci trebuia să face ceva mai repede, înainte", crede Elena, româncă stabilită în Spania. În urma creşterii ratelor, unii români au ajuns să-şi dea aproape tot venitul la bancă. Asta deşi gradul de îndatorare n-ar trebui să fie mai mare de 40%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Soluţii pentru românii care nu mai pot plăti ratele la bancă. Fără să scoată alţi bani din buzunar, fiecare poate afla ce e de făcut