Antena Meniu Search
x

Video Noua Casă 2022, tot mai lipsit de interes. Cu cât s-a scumpit un apartament care în 2020 era 63.000 de euro

Interesul pentru Noua Casă a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Datele oficiale arată că se cumpără mai puţin în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2021, iar dezvoltatorii confirmă asta. Principala cauză: creşterile fulminante de preţuri. Specialiştii avertizează că, în curând, nici apartamentele de două camere nu vor mai putea fi accesibile la un avans mic, de cinci la sută. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 14.04.2022, 20:30

Vezi și

Pesimismul analiştilor s-a confirmat. Doar 1.149 de români au ales Noua Casă în prima lună de la lansarea programului. Dintre ei, doar 57 şi-au permis o casă. Restul, apartamente.

Dumitru Nancu, Preşedintele FNGCIMM: Vedem, practic, o înjumătăţire a cererilor. Anul trecut, pe primele 28 de zile au fost 2.229 de români care au achiziţionat programul Noua Casă. 

Şi banii cheltuţi sunt mai puţini. Până acum a fost epuizat doar 11% din plafonul de 1,5 miliarde de lei. 

Alexandra Paceagiu, expert în creditare: În ceea ce priveşte creditarea, solicitările noastre au scăzut cu 40 la sută faţă de anul anterior. 

Pe acelaşi subiect

Toma Filipovici, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari: Interesul pentru Noua Casă este în scădere faţă de anii trecuţi, deoarece condiţiile pentru creditele ipotecare clasice, cele cu avans de 15 la sută, pe termen lung sunt mai convenabile. Încă un factor care a dus la scăderea interesului este creşterea preţurilor. 

Scade interesul românilor pentru programul "Noua Casă"

Dacă apartamentele vechi s-au scumpit, în medie, cu 7-8%, locuinţele noi au preţuri şi cu 20 la sută mai mari faţă de anul trecut. 

Greta Neagu, reporter Observator: Apartamentul de două camere în care ne aflăm s-a scumpit în doi ani cu 13 mii 400 de euro şi a ajuns la un preţ de achiziţie de 77 de mii 900 de euro. Asta înseamnă că îl mai putem cumpăra prin Noua Casă doar cu un avans de 15 la sută, spre deosebire de 2020 - când am fi dat un avans de 5 la sută. 

Toma Filipovici, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari: Sunt puţine zone în care mai putem găsi un apartament mai nou de cinci ani - pentru că asta este o condiţie pentru acest program, sub 70 de mii de euro. îi împinge, astfel, pe potenţialii cumpărători către zona periferică. 

Noua Casă poate costa până la 140 de mii de euro, însă pentru locuinţele peste 70.000 de euro, avansul se triplează. La un credit de 119 mii de euro, avansul este de 21 de mii de euro. Dacă în cazul unui împrumut Noua Casă, rata lunară ajunge la 2.700 de lei, în cazul unui credit ipotecar standard, rata este mai mare cu 200 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Noua Casă 2022, tot mai lipsit de interes. Cu cât s-a scumpit un apartament care în 2020 era 63.000 de euro