Antena Meniu Search
x

Impozit pe profit sau pe venit. Care este cea mai bună variantă dacă înfiinţezi un SRL în 2024

Alegerea unei forme de organizare pentru a desfăşura o afacere profitabilă este o problemă destul de des întâlnită pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum. Care este cea mai bună variantă dacă înfiinţezi un SRL în 2024. 

de Redactia Observator

la 16.02.2024, 18:59

Impozit pe profit sau pe venit. Care este cea mai bună variantă dacă înfiinţezi un SRL în 2024
Impozit pe profit sau pe venit. Care este cea mai bună variantă dacă înfiinţezi un SRL în 2024 - Profimedia

SRL-ul este formă juridică preferată de întreprinzători datorită numeroaselor avantaje cum ar fi: posibilitatea atragerii de investiții, branduri sau parteneriate comerciale, este ușor de înființat, permite un număr de maxim 50 de asociați, obligațiile legale se achită doar din patrimoniul firmei, asociații răspund doar în limita aportului la capitalul social.

Dezavantajele SRL sunt: taxe de înființare și cheltuieli de administrare mai mari, iar desființarea SRL presupune o procedură mai complicată și mai costisitoare. În plus, costurile de personal (salarii și taxe SRL) pot fi ridicate în anul 2024.

Impozit pe profit sau pe venit, o alegere dificilă la înfiinţarea unui SRL

În ceea ce privește SRL-urile, impozitul este de 1% din venitul net, dacă au minim un angajat, și 16% din profit, dacă nu au angajați. La acesta se adaugă impozitul pe dividende de 8%. Potrivit omnicredit.ro, la fel ca în cazul PFA-urilor, atunci cand veniturile din dividende depășesc echivalentul a 6 salarii minime brute (18.000 lei), asociatul are obligația de a plăti CASS (contribuția pentru sănătate), conform plafoanelor impuse prin lege.

Pe acelaşi subiect

Avantajele şi dezavantajele impozitului pe profit

Trecerea de la microîntreprindere la impozitul pe profit și invers se poate face numai în anumite conditii și presupune depunerea Declaratiei 700.

Microîntreprinderile pot trece la impozit pe profit fie obligatoriu, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor, fie optional.

Trecerea de la micro la profit este o opțiune aplicabilă doar la începutul anului fiscal următor, comunicându-se ANAF, potrivit Legii nr. 207/2015.

Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute in definitie sau ca urmare a exercitării opțiunii, vor comunica organului fiscal, prin depunerea Declarației 700, ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, conform Codului fiscal.

Dacă în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală (cod CAEN : 6920), în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, atunci aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite. Se depune în acest sens declaratia 700 in termen de 15 zile de la data producerii modificarii.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia privind numarul de salariati, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie.

Impozit pe profit versus impozit pe venit

Impozitul pe profit sau impozitul pe venit ? SRL vs PFA ? Aceasta situație trebuie judecată în funcție de mai mulți factori. Astfel, daca un SRL nu este microîntreprindere, atunci acesta va putea opta decât pentru impozitul pe profit. De asemenea, trebuie precizat că dacă peste 20% din venituri provin din urma unor servicii de consultanță sau management, se va trece obligatoriu catre impozitul pe profit.

În ceea ce privește impozitul pe venit, daca un SRL are un singur angajat, atunci impozitul pe venit este de 1%, iar dacă nu există nici un angajat, atunci impozitul pe venit va fi de 3%.

În plus, dacă profitabilitatea unei activități economice este mare, atunci cea mai buna opțiune este impozitul pe venit. Pe de altă parte, dacă un SRL dorește să se dezvolte prin efectuarea de investiții pe o perioadă mai lungă, atunci impozitul pe profit este o opțiune mult mai convenabilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Impozit pe profit sau pe venit. Care este cea mai bună variantă dacă înfiinţezi un SRL în 2024