Antena Meniu Search
x

Video Cea mai bună investiţie pe timp de criză a atins o valoare record. Cererea a explodat în ultimii 70 de ani

Războiul din Israel provoacă o undă de șoc în economie. Aurul a atins cea mai mare valoare din toate timpurile în România. Euro creşte şi se apropie de maximul istoric în faţa leului, iar preţul petrolului s-ar putea dubla, în cazul în care conflictul se extinde. 

de Redactia Observator

la 19.10.2023, 21:45

Vezi și

Considerat cea mai bună investiţie în vremuri de criză, aurul a atins cea mai ridicată valoare din istoria Băncii Naţionale -  aproape 300 de lei gramul. Un salt de 15 lei faţă de începutul războiului din Ucraina. 

Gabriel Biriş, analist economic: În momentul în care apar turbulenţe economice, oamenii se refugiază în aur. Investitorii se aşteaptă ca acest război să se extindă, cu implicaţii majore financiar în ceea ce priveşte preţul petrolului. 

Claudiu Cazacu, expert în pieţe internaţionale: Este şi o preferinţă culturală pentru aur, care se găseşte în diverse regiuni ale globului: Asia sau Orientul Mijlociu. Cotaţia publicată de BNR este strict o reflexie a ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale cu aurul. 

Românii au cumpărat 700 de kilograme de aur în pandemie

Pe acelaşi subiect

Singura bancă din România care mai vinde aur observă un interes crescut pentru metalul preţios în perioade tulburi. În pandemie, de exemplu, românii au cumpărat 700 de kilograme de aur. 

Georgian Lazăr, reprezentant bancă: Este tangibil, este mobil, pot lua cu ei în cazul în care vor să schimba ţara sau continentul. Anul trecut, după declanşarea conflictului din Ucraina, atunci am avut parte de volume mult mai mari tranzacţionate. 

Pe plan internaţional, cererea de aur a atins un record în ultimii 70 de ani. Economiştii spun aurul este singura investiție care nu se devalorizează şi ne recomandă să investim în metalul nobil între 5 şi 10 la sută din economii. 

Tânără: Cred că este ok, pentru că poţi să-l amanetezi după. 

Femeie: Doar bijuterii am cumpărat... 

Omenirea trăieşte "cel mai periculos moment"

Şeful celei mai mari bănci din lume, JPMorgan, avertizează că omenirea trăieşte "cel mai periculos moment" din ultimele decenii. Marea temere este că războiul din Israel se va extinde în Golful Persic, unde este concentrată 40% din producția mondială de petrol.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Vom gestiona acestă situaţie, inclusiv prin stocurile de siguranţă pe care Ministerul le are în gestiune în zona produselor petroliere, pentru a nu avea un efect de lipsă de resursă pentru consumatori.

În ciuda intervenţiilor guvernamentale, războaiele din Ucraina și Israel vor influența prețurile pentru energie și alimente, avertizează economiştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cea mai bună investiţie pe timp de criză a atins o valoare record. Cererea a explodat în ultimii 70 de ani