Video Italianul care ridică vile de lux într-un sat cu 7 oameni din România. Un belgian şi-a luat casă aici cu 500.000 de euro
Un italian a văzut cu alţi ochi un sat părăsit, aflat pe dealurile de la graniţa judeţelor Timiș și Arad, unde acum mai trăiesc doar trei familii. Liniştea şi frumuseţea locului l-au inspirat să pornească ceea ce ar putea fi prima comunitate "green" din ţară, mai exact un proiect imobiliar eco, făcut în armonie cu natura, mâncare de pe terenuri neatinse de pesticide și apă de la cele 150 de izvoare.
"Iulia, bine ai venit în paradis!"
Un Paradis de care s-a îndrăgostit şi Osvaldo Martinelli când a ajuns în România. În satul Labaşinţ mai trăiesc doar şapte oameni, iar frumuseţea peisajului e ca de început de lume. Cândva, localitatea aflată la graniţa dintre Timiş şi Arad, număra peste 500 de familii şi era printre cele mai bogate şi mândre din zonă. Italianul, expert în imobiliare şi broker pe piețele internaționale, vrea acum să redea locului o parte din strălucire.
Osvaldo Martinelli, dezvoltator: "Labașint mi-a plăcut de prima dată, am văzut că e o zonă cu un potențial grozav în turism naţional şi internațional, dar și imobiliar și asta mi-a dat curaj să mă arunc și să dezvolt această zonă. Obiectivul nostru este să aducem oamenii înapoi."
Primul pas a fost să cumpere, cu acte în regulă, toate terenurile intravilane ale satului, de care oricum nu se mai îngrijea nimeni - în jur de 90 de hectare. A ținut să fie singurul proprietar. Apoi a deschis un resort turistic de lux într-un sat părăsit, ca să le arate turiștilor frumusețea locului. Pe unii, Labașint i-a fermecat și i-a convins să cumpere aici case eco friendly.
- Zona în care românii cumpără tot mai multe locuințe: "Au început să fie din ce în ce mai educați"
- Una din cele mai cunoscute podgorii din România, în paragină de 30 de ani. Localnici nu vor să-și vândă...
- Investiţie de 20 de milioane de euro în nordul Capitalei: apartamente exclusiviste cu elemente marca Versace. La...
Osvaldo Martinelli, dezvoltator: "Partea imobiliară, cuprinde case de vacanță de la 50 de mp la 100 de mp și chiar mai mari. Eu cred, că în 4 -5 ani, o să avem 200 de case și o sa fie 400-500 de persoane."
Proiectul dezvoltatorului atrage doritori din toată Europa
Yves este un om de afaceri din Belgia. Acum, ne spune cu mândrie că e proprietar al unei case de vacanță în Labașint. Vila sa de tip infinity, de 364 de mp şi cu 5000 mp de teren, a costat până acum 500.000 de euro.
Yves Pauwels, proprietar: "Ai doar natură în jur, liniște. În Europa nu e atât de uşor să găseşti aşa ceva. 10 km în jurul meu nu e industrie, nu e nimic, dacă nu fumezi, ai parte doar de aer proaspăt."
Yves Pauwels, propietar: "Este casa mea din Labașinț, casa visurilor mele. Aici va fi livingul, cu un șemineu și când urcăm o sa înțelegi de ce îi spun casă de vis. Locația este foarte specială, aici avem răsăritul, exact în față, unde e Muntele Mic, și acolo e apusul, exact pe terasă."
Materialele și tehnologia de construcţie pentru casele autonome energetic şi cu emisii ce tind spre zero au venit direct din italia.
Osvaldo Martinelli, dezvoltator: "Izolația e formată din 5 centimetri de ciment, 30 de centimentri de lemn, cu o cameră internă de aer, care ventilează complet pereții."
Vecinul belgianului, de pe alt deal, e un român care a fugit şi el de agitaţia oraşelor. Mihai Cîrcu a descoperit locul în pandemie şi a cumpărat deja 3 proprietăți aici, cabane perfecte pentru o evadare de câteva zile.
Mihai Cîrcu, propietar: "Am intrat în living, cu șemineu pentru pizza, o bucătărie cochetă , cu toate utilitățile aragaz, boiler, frigider, congelator, cuptor cu microunde, cuptor electric, baie de serviciu în partea de jos."
În mansardă sunt încă două camere și o baie completă, ce are inclusiv cadă cu hidromasaj.
Mihai Cîrcu, proprietar: "Când venim aici nu-ţi mai vine să pleci, venim pentru o zi două că ne permite timpul deocamdată şi totuşi stăm."
Reporter: "Cât aţi investit până acum aici?"
Mihai Cîrcu, propietar: "Un sfert de milion de euro."
Un sfert de milion de euro, pentru o priveliște.... de toți banii.
Turismul, salvarea unui sat pe cale de dispariție
Iulia Pop, reporter Observator: "E atâta linişte că mi-e teamă să nu vorbesc prea tare. Am în jurul meu case moderne, unele utilate şi mobilate şi chiar cu internet prin satelit. Dar totul este cumva în armonie cu natura, o natură care, cel puţin pe dealurile astea, se cam dă în spectacol. Iar eu, chiar şi de pe o simplă pătură, am bilete în primul rând."
La intrarea în sat, un saivan de oi, nefolosit de aproape 30 de ani, dar cu structura de beton intactă, se va transforma într-un alt spaţiu inedit.
Osvaldo Martinelli, dezvoltator: "Vor fi apartamente de tip loft."
Satul Labaşinţ revine la viaţă şi turismul ar putea fi cartea câştigătoare. O bancă imensă şi colorată, care a fost montată pe un deal, a atras vizitatori români şi străini deopotrivă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰