Antena Meniu Search
x

Cea mai mare rețea de benzinării din Ungaria nu-i mai lasă pe şoferi să realimenteze zilnic peste 50 de litri

Grupul energetic ungar MOL a anunţat că va limita de vineri la 50 de litri de combustibil pe zi cantitatea pe care o pot achiziţiona şoferii maşinilor de pasageri la benzinăriile sale din Ungaria, înjumătăţind precedenta limită, pentru a evita perturbările provocate de plafonarea preţurilor de către Guvern, relatează Reuters, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 11:45

Cea mai mare rețea de benzinării din Ungaria nu-i mai lasă pe şoferi să realimenteze zilnic peste 50 de litri
Cea mai mare rețea de benzinării din Ungaria nu-i mai lasă pe şoferi să realimenteze zilnic peste 50 de litri - Profimedia

MOL, care deţine cea mai mare reţea de benzinării din Ungaria, a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung. 

Comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton a cerut la începutul lunii Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement.

Preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa şi din această cauză a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, fiind o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării, aşa a motivat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, decizia ungurilor. 

Cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonare

Pe acelaşi subiect

În 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili în Ungaria. În noiembrie, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi.

"Am introdus această limită (la realimentare) pentru a putea garanta securitatea aprovizionării", iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos.

Austria şi Ungaria au eliberat combustibili din rezervele strategice pentru a stabiliza piaţa

Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă. Austria şi Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piaţa.

Cererea pentru combustibil creşte în mod normal cu aproximativ 30-40% în perioada verii, datorită turismului şi a sezonului agricol, care majorează cererea de motorină. Dar plafonarea preţurilor a dus la scăderea importurilor de combustibil, pe care MOL încearcă să o compenseze acum a explicat Bakos.

În plus, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cea mai mare rețea de benzinării din Ungaria nu-i mai lasă pe şoferi să realimenteze zilnic peste 50 de litri