Antena Meniu Search
x

CEO-ul Binance pledează vinovat de spălare de bani și demisionează. Active de peste un miliard de dolari au dispărut de pe platformă

Cutremur pe piaţa criptomonedelor! Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de tranzacţionare, a demisionat din poziția de director, după ce a fost acuzat de spălare de bani de către Departamentul de Justiție din Statele Unite. Compania nu ar fi raportat tranzacții ale unor grupări teroriste, precum Hamas sau ISIS. Binance va plăti şi o amendă record de 4,3 miliarde de dolari. 

de Redactia Observator

la 23.11.2023, 07:15

CEO-ul Binance pledează vinovat de spălare de bani și demisionează. Active de peste un miliard de dolari au dispărut de pe platoformă acest anunț

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a pledat vinovat la acuzațiile legate de încălcarea legislației pentru prevenirea spălării de bani și va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari. Spune că a făcut greşeli şi îşi asumă responsabilitatea faptelor. 

Changpeng Zhao, fondator Binance: "Cred că am avut etica potrivită pe care comunitatea a apreciat-o. Într-o industrie în care sunt foarte puţine reglementări, e mult mai important să faci ceea ce e corect."

Directorul acum demisionar al platformei riscă 18 luni de închisoare, în ciuda acordului de recunoaştere. Compania sa a fost anchetată de autorităţile americane timp de 5 ani. 

Acuzații grave la adresa Binance din partea guvernului SUA

Pe acelaşi subiect

Merrick B. Garland, procurorul general al SUA: "Din cauza fărădelegilor pe care le-a comis, Binance a devenit cea mai mare piaţă de criptomonede din lume. Acum, Binance plăteşte cea mai mare amendă dată unei companii din istoria Statelor Unite."

Departamentul Trezoreriei de la Washington acuză platforma de tranzacţionare că nu a raportat peste 100.000 de operaţiuni online suspecte în care au fost implicate grupări teroriste, înșelătorii, materiale care arătau abuzarea sexuală a copiilor, precum și activități de tip "ransomware".

Mai exact, sub conducerea lui Zhao, s-au operat tranzacţii de aproape un miliard de dolari între americani şi cetăţeni din state aflate sub sancţiuni - de exemplu Iran, Cuba sau Siria - sau reprezentanţi ai unor grupări teroriste precum Hamas sau ISIS. 

Jenet Zellen, şefa Trezoreriei SUA: "Binance le-a permis răufăcătorilor să tranzacționeze liber, susținând activități precum abuzul sexual asupra minorilor, traficul de droguri sau terorismul prin intermediul a 100.000 de tranzacții."

Mulţi utilizatori Binance au reacţionat imediat. Active în valoare de un miliard de dolari au fost retrase de pe platforma de tranzacționare cu 150 de milioane de clienţi. În plus, BNB, moneda virtuală a miliardarului de origine chineză, a pierdut 10% din valoare într-o singură oră.  

Pentru a scăpa de acuzaţii, Binance a fost de acord să plătească o amendă de 4,3 miliarde de dolari.  Nu este primul scandal ce vizează compania de active digitale. Binance se confruntă cu două procese civile în Statele Unite, legate de evaziune fiscală și umflarea artificială a volumelor de tranzacționare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » CEO-ul Binance pledează vinovat de spălare de bani și demisionează. Active de peste un miliard de dolari au dispărut de pe platformă