Antena Meniu Search
x

Video Chiar și fără restricții, patronii din turism sunt dezamăgiți. Încasările de Revelion au fost cu 40% mai mici faţă de 2019

Cu toate că autorităţile au ridicat resticţiile în noaptea dintre ani, patronii din turism se arată dezamăgiţi, în urma bilanţului. Încasările de revelion au fost cu 40% mai mici faţă de 2019, iar numărul turiştilor care au sărbătorit departe de casă a fost neaşteptat de mic. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 09.01.2022, 20:57

Vezi și

După doi ani de restricții, românii au putut sărbători Revelionul aproape ca pe vremuri. Cu toate acestea, doar 120 de mii de turişti au optat pentru o destinaţie din România. Mai mulţi decât în 2020, dar mai puţini decât în 2019, înaintea pandemiei. 

Roxana Ilinca, manager agenţie de turism: Un an bun dacă ne referim la 2020, dar faţă de 2019, înainte de pandemie, scăderile sunt de 40%. Lipsa personalului, a predictibilităţii, faptul că s-a aflat destul de târziu de măsurile care au permis acestă relaxare de revelion au făcut ca foarte multe unităţi de cazare şi hoteluri să nu-şi poată permite să organizeze petrecere de revelion. 

Față de anii trecuti, rezervările s-au făcut pe ultima sută de metri, iar durata vacanţei a scăzut de la 5 la 3 nopți de cazare. Asta şi din cauza faptului că zilele nelucrătoare de 1 și 2 ianuarie au picat în weekend. Multe hoteluri din oraşe au fost goale. Singura zonă care nu a dus lipsă de turişti a fost Valea Prahovei

Andreea Nicu, director general hotel: Au ajuns mai puţini decât anii trecuţi. Cam la jumătate. Gradul nostru de ocupare a fost de 50%. Mai bine decât în restul anului pentru că de 2 ani, noi am vrea să fie de 100%, dar variem între 20 şi 50% atunci când suntem fericiţi. 

Pe acelaşi subiect

Nici vacanțele în străinătate nu au mai fost atât de numeroase

Nici în străinătate nu s-a mai plecat ca înainte. 

Ștefan: Pentru că noi nu suntem toţi vaccinaţi, am fost descurajaţi să mergem în afară. În planul nostru era Austria pentru că suntem fani ai sporturilor de iarnă, dar am aflat foarte târziu că putem să intrăm şi cu test negativ, aşa că am ales să rămânem în România. 

Alexandra Marin, reporter Observator: Numărul românilor care şi-au petrecut vacanţa de revelion în afara ţării a fost în scădere cu peste 40 de procente, comparativ cu anul 2019. De altfel, s-au observat diferenţe şi la capitolul preferinţe. De data acesta, Europa a fost dată uitării. Cei mai mulţi români s-au îndreptat către destinaţii exotice, precum Zanzibar, maldive şi Thailanda. 

Şi în târgurile de Crăciun din ţară a cam bătut vântul. Acest comerciant participă la târgul de Crăciun din Baia Mare de 8 ani, dar anul acesta spune că a vândut cel mai puţin. 

ComerciantAnul acesta a fost cel mai slab. Da, cel mai slab. A plouat aproape în fiecare zi şi au fost puţini turişti, faţă de anul trecut. 

În total, turiştii au cheltuit de Revelion în România 26 de milioane de euro, la jumătate faţă de 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Chiar și fără restricții, patronii din turism sunt dezamăgiți. Încasările de Revelion au fost cu 40% mai mici faţă de 2019