Antena Meniu Search
x

Video Lista măsurilor anti-Covid care intră în vigoare de sâmbătă. Restricţii mai puţine pentru persoanele vaccinate

Mai multe infectări, dar mai puţine zile de carantină. Omicron reduce carantina pentru vaccinaţii depistaţi pozitiv la 7 zile de izolare. Foarte important însă, de acum şi contacţii direcţi ai unei persoane bolnave, repectiv membrii familiei, se vor izola chiar dacă sunt vaccinaţi.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 19:21

Vezi și

Valul cinci al pandemiei obligă oficialii să schimbe iar regulile. Vaccinaţii au din nou parte de un tratament preferenţial. Dacă suntem vaccinaţi dar ne-am pozitivat din nou stăm acasă 7 zile. Asta dacă forma bolii este una uşoară spre medie. Pentru cei neimunizaţi izolarea obligatorie este de 10 zile. Marea schimbare este însă alta: şi contacţii direcţi fac de acum carantină. Dacă sunt vaccinaţi trebuie să stea acasă cinci 5 zile, dacă nu sunt 10 zile.

Adriana Apostol, INSP: Având în vedere că Omicron are o perioadă de incubație mai mică față de tulpinile anterioare, atunci s-a luat această decizie

Alexandru Rafila: Este o perioadă mai scurtă, pentru că un vaccinat reacționează altfel la infecție.

Reporter: De ce 5 zile?

Pe acelaşi subiect

Adriana Apostol, INSP: Atunci când vorbim de carantinare, vorbim de o persoană sănătoasă, doar care a avut contact direct cu o persoană confirmată.

Noi măsuri pentru românii care se întorc în ţară

Schimbări sunt şi la intrarea în ţară. Cei care vin din Uniunea Europeană şi au certificat verde sau au trecut prin boală sunt exceptaţi de la carantină. Testul pcr negativ salvează de la carantină pe cei care nu au dovada vaccinării şi care vin din zone verzi sau galbene.

Cine vine din zonă roşie şi nu este imunizat va sta în carantină 10 zile. Iar din afara UE, vaccinaţii care sosesc în România stau în carantină 5 zile dacă nu au test pcr negativ.

Adriana Apostol, INSP:  Persoanele vaccinate și cele trecute prin boală în ultimele 6 luni au deja un anume grad de protecție motiv pentru care perioada de transmitere e mult mai scurtă. Acesta este și motivul pentru care 5 zile sunt suficiente pentru carantină.

Localnic: E bine, că să nu facem discriminare pentru cei vaccinați. Totuși s-au vaccinat, trebuie să aibă un câștig din asta.

Localnic: E mai puțin de stat în carantină. Cum, spre exemplu, eu care fac depresie, să stau in casă prea mult n-aș putea.

Localnic: Eu am avut Covid și am stat 15 zile în carantină. Poate 5 zile e puțin, zic eu. 10-14 zile era mai bine zic eu.

Noile schimbări vor intra de mâine în vigoare

Raed Arafat: Dacă cineva a intrat ieri și are decizie de carantină de 10 zile se reduce la noile decizii.

Olivia Vlad, director DSP Suceava: Urmează să primim instrucțiuni din partea MS și INSP, și ulterior vom stabili punerea în aplicare a acestei hotărâri cu privire la diminuarea duratei carantinei.

Certificatul verde a rămas tot în aer dar a ajuns subiect de ironii în Coaliție.

Florin Cîţu: Astăzi avem un certificat verde şi bine că-l avem. Alte soluţii încă nu au fost aduse la vot, nu au fost trecute prin Guvern, nu au fost propuse. Vom cere ca Ministerul Sănătăţii sa vină şi să ne prezinte măsurile pe care le ia şi impactul acestor măsuri în a opri pandemia.

Alexandru Rafila: În ceea ce privește certificatul verde, mă bucură eficienţa domnului Cîţu. Domnul președinte Cîţu e un om eficient. Poziția mea este favorabilă, de susținere a oricărui demers care are un impact asupra sănătății - un impact favorabil asupra sănătății publice.

Numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Aproape 6 mii de cazuri noi au fost confirmate astăzi. Previziunile arată că am putea ajunge la 25 de mii de cazuri zilnice în următoarea perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Lista măsurilor anti-Covid care intră în vigoare de sâmbătă. Restricţii mai puţine pentru persoanele vaccinate