Cipru are gaz pentru a salva Europa, însă un conflict vechi de decenii îl face imposibil de extras
Europa caută tot felul de alternative pentru a renunța la gazul rusesc, iar soluția ar putea fi chiar în "curtea" Bătrânului Continent. Însă Turcia și Grecia nu se pot înțelege asupra modului de a extrage gaze din largul coastelor insulei Cipru, scriu jurnaliștii de la POLITICO.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În căutarea disperată a Europei de a pune capăt dependenței de gazul rusesc, există o resursă neexploatată și foarte aproape, chiar în apele insulei Ciprului. Cu toate acestea, un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia - care are rădăcinile în invazia turcă a Ciprului din 1974 - împiedică eforturile de a explora și extrage gazul natural aflat sub Marea Mediterană. Asta deși criza este atât de mare, încât se vorbește de raționalizare.
Turcia ține să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se obțin profituri din bogățiile insulei și vrea neapărat că beneficiile să ajungă la comunitatea cipriotă turcă. Ankara mai dorește, de asemenea, ca gazul natural din regiune să tranziteze teritoriul său în drumul spre Europa. Atena, în schimb, are planuri de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.
Pe lângă toate acestea interese mai trebuie luate în considerare și transporturile de gaze naturale din Israel, Egipt și Liban, țări de asemenea implicate în negocieri. Rezultatul este un blocaj complet - nicio picătură de gaz nu a fost extrasă din apele insulei Cipru.
Grecii și turcii se înțeleg greu. Sau nu se înțeleg deloc
- Europa ar putea raționaliza gazele la iarnă. Experții avertizează: Avem o criză mai mare decât cea din 1970
- Maşinăria de război a lui Putin nu pare afectată de sancţiuni pentru moment. Cum plătește întreaga lume...
- Germania plătește scump sancțiunile impuse de Rusia. Economia nemților pierde cinci miliarde de euro anual
Inițial, a existat speranța că unitatea în fața războiului din Ucraina va convinge țările să lase deoparte orice nemulțumire în favoarea ajutorării UE, în încercarea ei de a opri mașinăria de război a lui Putin, mașinărie finanțată, în mod ironic, cu bani europeni. În martie, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit și au alimentat speranța că o înțelegere ar putea fi la orizont. Nu a fost să fie.
Două luni mai târziu, Erdogan a întrerupt relațiile cu Mitsotakis, iar autoritățile elene și-au plasat forțele militare în alertă maximă, invocând amenințări turcești. Orice speranță de apropiere pare zdrobită.
Rezultatul este că, la 15 ani după ce Cipru și-a anunțat prima rundă de licențiere și la 11 ani după descoperirea primului zăcământ important de gaze în largul insulei, Cipru a revenit în punctul unu. Nicio picătură de gaz nu a fost extrasă și nicio decizie nu a fost luată cu privire la modul în care ar putea fi combinat gazul cu alte rezerve din regiune și expediat în restul Europei.
În Cipru nu e nimeni surprins că planurile optimiste s-au făcut pulbere
"Ținând cont de trecutul recent și, în general, de experiența noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia și-a schimbat peste noapte atitudinea fie față de Grecia, fie față de Cipru", a declarat Kornelios Korneliou, un înalt oficial din Ministerul Cipriot al Afacerilor Externe.
Ciprioții se îngrijorează acum de faptul că tensiunile în creștere vor descuraja companiile energetice de la continuarea investițiilor și a explorării, împiedicând o creștere a veniturilor din combustibili fosili considerată crucială pentru o țară care se clătina deja din cauza pierderii afacerilor pe care rușii le-au făcut cândva în Cipru.
"Energia ar putea fi o platformă bună pentru reconciliere în regiuni încărcate politic, cum ar fi Cipru și nu numai, dar, din păcate, a devenit încă un capitol din cartea conflictului", a declarat Harry Tzimitras, directorul Centrului din Oslo de Cercetare a Păcii din Cipru.
Conflictele vechi generează lupte moderne
Invazia Ciprului de către Turcia a împărțit insula într-un nord cipriot turc - un stat pe care numai Turcia îl recunoaște - și un sud cipriot grec, o țară UE recunoscută la scară largă ca Republica Cipru.
De atunci, conflictul înghețat s-a manifestat într-o serie de lupte de proximitate asupra granițelor maritime și a resurselor naturale din jur.
Aceste certuri au devenit mai dificile în ultimele decenii, când Cipru a început să permită companiilor să caute zăcăminte de gaze naturale în zona sa economică exclusivă: în 2011 a fost descoperit un important zăcământ de gaz natural, supranumit "al Afroditei". Turcia spune că Cipru trebuie să se abțină de la orice acțiune în aceste ape și și-a lansat propriile nave de explorare, flancate de nave de război. În 2019, UE a lovit Turcia cu sancțiuni pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.
Decenii mai târziu, povestea gazului nu s-a sfârșit pentru că nu a început deloc, deși o mulțime de mari companii energetice caută să profite de pe urma regiunii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰