Ciupercile, tot mai greu de cultivat în ţara noastră, în lipsa subvențiilor
Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine.
Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine. Marile ferme de ciuperci s-au închis rând pe rând. Mai sunt doar 10 în toată ţara, care nu reuşesc să producă atât cât avem nevoie. Aşa că pieţele şi magazinele sunt invadate de importuri.
Proprietarul unei ferme de ciuperci din Sâncraiu de Mureş spune că a făcut eforturi uriaşe pentru a putea să îşi susţină afacerea. Nu a mai primit nicio subvenţie de 10 ani.
Pentru fiecare kilogram vândut, Ministerul Agriculturii oferea 80 de bani. Rând pe rând, fermele au fost închise. Din 100, câte existau în urmă cu câţiva ani, mai sunt doar 10 ciupercării importante. Şi soiurile cultivate sunt tot mai puţine.
În pieţe şi magazine, ciupercile româneşti costă între 4 şi 12 lei kilogramul, dar sunt o raritate.
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
- Românii vor putea întreba angajatorul ce salarii au colegii lor. Companiile, obligate să facă grilele publice
- Afacerea pe care Ramona a pariat acum câțiva ani şi care a dat roade. "Clienţii vin la noi, deja sunt programaţi"
- BNR menţine în continuare dobânda cheie la 6,5% pe an
50% dintre ciupercile pe care le consumăm sunt aduse din afară, în special din Polonia şi Ungaria. În ultima vreme sunt căutate şi ciupercile Shiitake - o specie originară din Japonia, dar şi "urechi de lemn", gustoase în preparatele asiatice.
Pentru mulţi români, tot tocăniţa de ciuperci dă gust postului. În tocăniţe, ciulama sau supă cremă, ciupercile sunt medicament pentru creier. Un studiu care a durat şase ani arată că funcţiile cognitive sunt îmbunăţite. De exemplu, riscul pierderii de memorie este mai mic în cazul persoanelor în vârstă care consumă săptămânal mai mult de două porţii de ciuperci, echivalentul a 300 de grame.
Cu o singură condiţie, spun nutriţioniştii. Să nu fie pregătite pe grătar. Din cauza temperaturii ridicate, ciupercile îşi pierd proprietăţile.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰