Antena Meniu Search
x

Ciupercile, tot mai greu de cultivat în ţara noastră, în lipsa subvențiilor

Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine.

de Redactia Observator

la 22.03.2019, 23:57

Vezi și

Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine. Marile ferme de ciuperci s-au închis rând pe rând. Mai sunt doar 10 în toată ţara, care nu reuşesc să producă atât cât avem nevoie. Aşa că pieţele şi magazinele sunt invadate de importuri. 

Proprietarul unei ferme de ciuperci din Sâncraiu de Mureş spune că a făcut eforturi uriaşe pentru a putea să îşi susţină afacerea. Nu a mai primit nicio subvenţie de 10 ani. 

Pentru fiecare kilogram vândut, Ministerul Agriculturii oferea 80 de bani. Rând pe rând, fermele au fost închise. Din 100, câte existau în urmă cu câţiva ani, mai sunt doar 10 ciupercării importante. Şi soiurile cultivate sunt tot mai puţine. 

În pieţe şi magazine, ciupercile româneşti costă între 4 şi 12 lei kilogramul, dar sunt o raritate. 

50% dintre ciupercile pe care le consumăm sunt aduse din afară, în special din Polonia şi Ungaria. În ultima vreme sunt căutate şi ciupercile Shiitake - o specie originară din Japonia, dar şi "urechi de lemn", gustoase în preparatele asiatice. 

Pentru mulţi români, tot tocăniţa de ciuperci dă gust postului. În tocăniţe, ciulama sau supă cremă, ciupercile sunt medicament pentru creier. Un studiu care a durat şase ani arată că funcţiile cognitive sunt îmbunăţite. De exemplu, riscul pierderii de memorie este mai mic în cazul persoanelor în vârstă care consumă săptămânal mai mult de două porţii de ciuperci, echivalentul a 300 de grame. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cu o singură condiţie, spun nutriţioniştii. Să nu fie pregătite pe grătar. Din cauza temperaturii ridicate, ciupercile îşi pierd proprietăţile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ciupercile, tot mai greu de cultivat în ţara noastră, în lipsa subvențiilor