Video Comparaţie la preţuri între piaţă şi supermarket. Fermierii se plâng că rămân cu marfa pe tarabe
Mai scumpe decât anul trecut, legumele şi fructe româneşti din pieţe ne lasă doar două posibilităţi. Cumpărăm mai puţine căpșuni, cireşe sau roşii, ori ne reorientăm spre hipermarketuri. Marfa de acolo este mai ieftină, dar parcă nu are gustul trufandalelor din curte, recunosc clienţii.
În Piaţa Obor, cea mai mare din ţară, tarabele sunt pline de fructe şi legume proaspete, dar piperate la preţ. Vânzătorii se plâng că au puţini cumpărători.
Pentru roşii, castraveţi, ardei gras, ceapă verde, dar şi un kilogram de cireşe, o persoană ajunge să plătească un preţ mediu de aproximativ 70 de lei.
Cei care vor fructe şi legume româneşti aplică principiul puţin şi bun, dar tot se plâng de preţuri.
"În piaţă producătorii au tot interesul să le aducă zilnic proaspete. În schimb, la supermarket le ţin zile întregi. Mi se par ok, raport calitate preţ faţă de supermarket", a spus o persoană.
Gusturile nu se discută - spune forfota de la raionul de fructe şi legume din hipermarket, unde apar tot mai multe sortimente cu etichetă de produs 100% românesc. Aici cumpărăturile ies mai ieftin.
În supermarket, avem în mod evident opţiuni limitate de fructe şi legume de la producători români, mai puţine decât în piaţă, dar mai multe decât altă dată în retail.
Un coş asemănător cu cel din piaţă, cu 10 lei mai ieftin
"Preţurile sunt mult mai convenabile şi calitatea mărfii este bună! De regulă fac cumpărăturile de aici, nu din piaţă!", a transmis altă persoană.
Fermierii sunt sceptici în legătură cu fructele şi legumele proaspete din magazine.
"Cantitatea produsă este insuficientă ca să existe pe o perioadă foarte lungă de timp în magazine. Poate să fie şi amestecată. Este greu de crezut că pot fi legume şi fructe numai de la fermierii români", a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.
Iar după îngheţul şi grindina din primăvară, care au distrus mult din recolte, preţurile mari sunt justificate, cred fermierii.
"Acea roşie grasă, mare, cărnoasă, uşor diformă. Dacă probabil nu o va vinde astăzi şi mâine, poimâine o va arunca. Pentru un kilogram de roşii convenţionale, preţul ar trebui să fie undeva între 10 şi 20 de lei pe kilogram, vorbim de acel produs convenţional făcut fără o extrachimizare, o chimizare în exces", a completat Dan Constantinescu, fermier artizanal.
Cine vrea fructe şi legume bio, plăteşte dublu în această perioadă - până la 40 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰