Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Comuna cu aproape zero şomeri: elevii învaţă meserie din şcoală, apoi sunt angajaţi. Cifră de afaceri de 303 milioane de euro

În țara în care sute de români îngroașă zilnic rândurile șomerilor, mai sunt și localități în care stau degeaba doar cei care chiar nu vor să muncească. Este exemplul comunei Fărcașa, unde la aproximativ 4.000 de locuitori, există aproape 90 de agenți economici. Iar tinerii învață meserie chiar de pe băncile şcolii. 

de Simona Vasiac

la 28.03.2023 , 07:49

"Suntem la prima parte de montaj. La prima fază avem de vizualizat carcasa, să nu fie ruptă, topită şi să conţină toate piesele", arată Monica Dumitraș, maistră societate. Într-o firmă din localitatea Fărcașa, un grup de tinere învață ABC-ul producerii siguranțelor electrice.

Meserie învăţată din şcoală

Printre ele și Bianca, elevă în clasa a XI-a la școala profesională în regim dual. De trei ani de zile face practică la o companie din localitate. "Păi fac montaj, pun componentele, pun mai multe plăcuţe, arc, cameră, buton", spune Bianca, elevă. La finalul cursului are de gând să rămâmă în fabrică şi să muncească aici mai departe.

Vezi și

Pe Sebastian, elev în clasa a X-a, l-am găsit în atelierul de mentenanță. "Învăţ meseria de electromecanic, care mă pasionează. Şi îmi place să muncesc", mărturiseşte Sebastian, elev.  

Pe acelaşi subiect

Peste 60% dintre elevi, angajaţi

Avantajul de a avea o şcoală duală în localitate e că firmele nu trebuie să caute angajaţi prea departe. Îi găsesc chiar printre elevii care fac practică. "De regulă, între 60% - 70% dintre elevi rămân. Cei care nu rămân optează pentru a-şi continua studiile într-o formă avansată de pregătire, adică se duc la liceele din zonă, din Baia Mare", spune Zsolt Erdei, manager calitate.

În localitate, interesul pentru școala duală a crescut de la an la an. "Începând din acest an şcolar, avem patru clase de învăţământ profesional dual, în comparaţie cu anul şcolar anterior. Dacă aveam câte 64 de copii, acum am ajuns la un număr de 82", declară Viorelia Vele, director școală.

Cifră de afaceri de 303 mil. euro

Cu 90 de firme şi 2.400 de locuri de muncă, ca cifră de afaceri, comuna a ajuns pe locul doi în județ, după municipiul Baia Mare. "Cifra noastră de afaceri este de 303 de milioane de euro. Sigur, urmează municipiul Sighet cu 273 de milioane. Sigur că am vrea să avem oraşe şi mai dezvoltate. Şi dorim să avem în jur de 5.000 de locuri de muncă", spune Ioan Stegeran, primar Fărcașa.

Pe termen lung, autorităţile vor să facă un parc industrial, ca să-i convingă şi pe cei plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Comuna cu aproape zero şomeri: elevii învaţă meserie din şcoală, apoi sunt angajaţi. Cifră de afaceri de 303 milioane de euro