Antena Meniu Search
x

Video A crescut în Italia, iar la 20 de ani şi-a mutat fabrica în România. Afacerea de succes deschisă de Roberto aici

Cunoscută în trecut drept "Vestul Sălbatic" al județului Maramureș, staţiunea Borșa strălucește astăzi. Turismul a înflorit, la fel şi economia, după ce tinerii din Diaspora au început să se întoarcă acasă, unde şi-au deschis afaceri. Este doar una dintre dovezile că oamenii sfinţesc locul. Astăzi, mii de turişti vizitează staţiunea care în trecut nu trezea nimănui interesul. Una dintre poveştile de succes care au prins rădăcini aici este şi cea a lui Roberto, un antreprenor crescut în Italia, care şi-a mutat fabrica în România.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 08.02.2023, 16:37

Vezi și

Borşa nu este doar un loc de poveste, o staţiune ascunsă în inima Maramureşului. Ci un exemplu despre cum oamenii pot transforma împreună un loc. Până acum câţiva ani, aici, ca în multe alte colţuri de ţară, perspectivele erau înguste, iar tinerii plecau fără să se uite înapoi.

Oraşul din România care s-a dezvoltat uluitor. Proiect de 90 de milioane de lei

Astăzi, în Borşa trăiesc aproape 30.000 de oameni şi de două ori mai mulţi turişti vizitează lunar, în sezon, staţiunea de la poalele munţilor Rodnei. Oraşul s-a dezvoltat în jurul unui proiect de 90 de milioane de lei: o pârtie olimpică şi o telegondolă. "Are 56 de gondole care transportă undeva la 1.800 de persoane pe oră. Urcă la cota 1.635 și un element de noutate și unicitate este faptul că avem stație intermediară", explică Andreea Mihali, reprezentant Telegondolă.

Banii au venit în cea mai mare parte de la Guvern. A durat 10 ani pentru ca pârtia să fie inaugurată. Mult mai rapid s-au mişcat oamenii din comunitate, care au început să pună şi ei umărul la dezvoltarea oraşului. "De la dorinţa de a pleca în străinătate şi de a nu mai veni niciodată, din anii '80, încet, încet s-a mers pe trendul "Mă duc, câştig, vin acasă şi îmi fac ceva". Astăzi, foartă multă lume vine acasă. Numărul celor care revin şi se restabilesc în Borşa e mai mare decât al celor care pleacă. Iar plecarea acum se face în mare parte doar sezonier", spune Ion Sorin Timiș, primarul din Borșa. 

Pe acelaşi subiect

Oamenii au început să deschidă afaceri aici

A fost nevoie doar de un impuls, pentru ca localnicii să-şi deschidă mici afaceri în staţiune. Borșa a crescut de la puțin peste 100 de locuri de cazare, în urmă cu zece ani, la peste 1.700 oficiale, plus alte 3.000 care nu necesită autorizație. În restaurantele şi pensiunile din oraş, turiştii găsesc tot ce are mai bun Maramureşul.

Zona e plină de atracţii: de la frumuseţile naturale, precum Lacul Iezer sau Cascada Cailor, până la bisericile maramureşene din lemn. Cea din Borşa e veche de peste trei secole. "Din orice unghi te-ai uita, ai senzaţia că aceste icoane te urmăresc. Realizate în tehnica babiloniană, de o valoare inestimabilă şi care au o energie vie", explică George Olteanu, ghid turistic. Turismul a fost doar motorul economiei din Borşa. Uşor-uşor, oraşul a început să atragă investiţii şi în alte domenii. Şi să aducă înapoi acasă tot mai mulţi tineri din Diaspora. 

Afacerea de succes deschisă de Roberto în România

Roberto are 22 de ani şi a crescut în Italia. Acum, poate fi găsit în fabrica pe care a mutat-o din Peninsulă acasă, fabricând standuri pentru cel mai mare târg de fructe din lume care va avea loc la Berlin. Se gândește la cele 24 de căsuțe pe apă construite în Maldive, la târgurile din  Madrid, Berlin, Frankfurt, Stuttgart pentru care a realizat standuri, dar tot acasă e mai bine. "Ne-am întors în februarie 2020, când au explodat cazurile de COVID în Italia. Am decis împreună cu tata şi cu fratele meu că e mai bine să stăm pentru câteva luni acasă. (...) Sunt fericit că am făcut această alegere. A fost de două ori mai bine față de Italia", spune Roberto Timiș, antreprenor.

În prezent, Borşa are un buget de 20 de ori mai mare decât acum 10 ani. Şi a devenit, cu ajutorul comunităţii, dintr-o staţiune de dezinteres - un loc care trezeşte tot mai mult interesul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » A crescut în Italia, iar la 20 de ani şi-a mutat fabrica în România. Afacerea de succes deschisă de Roberto aici