Antena Meniu Search
x

Comunele din România care își vor acoperi consumul propriu de energie. Proiectele ambițioase, depuse curând la Ministerul Energiei

Încă două comune din România își vor acoperi singure consumul de energie. Este vorba despre Râșca și Mărișel, din județul Cluj, care vor începe amplarea unor parcuri fotovoltaice pentru a produce energie pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 15:38

Comunele din România care își vor acoperi consumul propriu de energie. Proiectele ambițioase, depuse curând la Ministerul Energiei
Comunele din România care își vor acoperi consumul propriu de energie. Proiectele ambițioase, depuse curând la Ministerul Energiei - Shutterstock

Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înființării unor capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a județului, respectiv Râșca și Mărișel.

"Susținem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii și consumului de energie nepoluantă, regenerabilă. Diminuarea cheltuielilor de funcționare cu energia electrică convențională folosită pentru iluminatul stradal și a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autoritățile locale să recurgă la acest gen de proiecte", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, potrivit Mediafax.

În comuna Râșca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafață de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare. Parcul fotovoltaic din comuna Mărișel va avea o putere instalată de 205 kWp și va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare.

Capacitățile de producție, destinate consumului propriu

Ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

Proiectele urmează a fi depuse la Ministerul Energiei în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din "Fondul pentru modernizare", program național de sprijin destinat modernizării și eficientizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice. La mijlocul lunii iunie, Consiliul Județean Cluj a mai emis un certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară pentru acoperirea, în proporție de 99%, a consumului propriu al comunei Căianu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Comunele din România care își vor acoperi consumul propriu de energie. Proiectele ambițioase, depuse curând la Ministerul Energiei