Antena Meniu Search
x

Video Crăciunul 2023, cu buget mai mic faţă de alţi ani. Românii sunt din ce în ce mai cumpătați: "S-au scumpit toate. De la carne tăiem, devenim vegetarieni"

Românii strâng cureaua de sărbători. Cheltuie mai puţin decât anul trecut pe mâncare, cadouri şi decoraţiuni. Masa de Crăciun va fi mai săracă, iar bradul - cel vechi. Este rezultatul scumpirilor, spun economiştii. Conform unui studiu, românii vor cheltui cu 12% mai puțin pe mâncare, cadouri și decorațiuni în acest an față de 2022. 

de Redactia Observator

la 24.12.2023, 12:31

Vezi și

Crăciunul acesta vine cu un buget mai mic. Românii sunt din ce în ce mai cumpătați și se gândesc de două ori înainte să bage mâna în buzunar.

"Peste 80% dintre români declară că pentru sărbătorile de Crăciun vor aloca un buget similar sau mai mic față de anul trecut și vor fi nevoiți să își ajusteze coșul de cumpărături", transmite Alin Stan, reporter Observator.

Client: S-au scumpit toate. Și nu mai facem față. De la carne mai mult tăiem. Devenim mai mult vegetarieni. Am depășit 500 de lei.

Client: Mult mai mic. 500 de lei până acum, salariul este mic. De unde mai tăiem? De la masă.

Client: Nu tăiem. Mergem cu cât avem. Noi suntem conservatori.

Aruncând o privire la organizarea cheltuielilor, procentual, 32% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare va merge către mâncare și băuturi, 28% către cadouri și 11% către decorațiuni și atmosferă festivă.

Marius Luican, reprezentant firmă studii de piață: Valoarea totală per persoană, cheltuită pe care românii preconizează că o să o cheltuie în perioada aceasta de Crăciun este de 1.188 de lei.

Interesant este cum o valoare relativ similară, o treime din această sumă, 28% , românii preconizează să o utilizeze pentru cadouri pentru cei dragi. Entuziasmul resimțit în apropierea sărbătorilor scade de la 17% anul trecut, la 6% în 2023.

Marius Luican, reprezentant firmă studii de piață: Apare un fenomen interesant: nivelul de entuziasm al celor care nu se declară doar pozitiv , numărul celor care se declară entuziaşti, a scăzut în acelaşi timp. Ceea ce ne spune că nevoia de peste an a aşteptării Crăciunului parcă a crescut, dar puterea de a ne bucura de această sărbătoare, în mod simţitor a scăzut.

Suma medie pe care românii declară că o vor cheltui anul acesta pe mâncare și băuturi este de aproximativ 550 de lei, iar pe cadouri scot din buzunar circa 500 de lei. Economiștii spun că trendul va continua.

Adrian Codîrlașu, economist: Este și prudență pentru că incertitudinea este foarte ridicată. Incertitudinea fiscală este foarte ridicată. Este poosibil ca anul viitor, dar în special în anul 2025, să ne aștepte majorări semnificative de taxe și atunci optim este să fim prudenți.

Cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun l-a avut, pentru circa 50% dintre români, creșterea prețurilor la alimente. În același timp, peste 40% dintre români strâng bani din timp pentru cheltuielile de Sărbători iar pentru cei mai mulți, cheltuielile pentru cadouri nu depășesc 500 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Crăciunul 2023, cu buget mai mic faţă de alţi ani. Românii sunt din ce în ce mai cumpătați: "S-au scumpit toate. De la carne tăiem, devenim vegetarieni"