Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 118 LIVE TEXT. AFP: Platformele maritime, ţinte militare pentru Ucraina, dar cu impact ecologic grav

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Severodonețk și Lysychansk se confruntă cu ''cea mai aprigă'' luptă din ultimele săptămâni, susţinând, de asemenea, că Rusia plănuiește un nou atac asupra Harkovului, notează Al Jazeera. Ucraina a acuzat luni Rusia de intensificarea bombardamentelor în est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare, în timp ce Kievul a lovit platforme de foraj din Marea Neagră. Moscova reține peste 1.500 de civili ucraineni în închisorile rusești, potrivit viceprim-ministrului ucrainean.

de Redactia Observator

la 21.06.2022, 22:09

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22.08: Volodimir Zelenski și Viktor Orban au convenit asupra cooperării energetice

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit premierului ungar Viktor Orban pentru că a sprijinit Ucraina să obțină statut de candidat la UE. Cei doi au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul energiei, potrivit presei ucrainene, citate de Interfax. „Am avut o conversație fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orban. I-am mulțumit pentru susținerea suveranității și pentru că a oferit azil ucrainenilor. S-a ajuns la un acord pentru dezvoltarea cooperării în domeniul energiei. Vă mulțumesc pentru susținerea statutului de candidat. L-am invitat să facă o vizită în Ucraina”, au declarat Zelenski pe rețelele de socializare, citat de mass-media.

Zelensky l-a criticat în repetate rânduri pe Orban pentru opinia sa specială cu privire la Ucraina, inclusiv pentru obiecțiile Ungariei față de extinderea sancțiunilor antirusești la sectorul energetic. Orban a respins de fiecare dată acuzațiile și a subliniat că apără interesele naționale ale Ungariei.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21.45: AFP: Platformele de hidrocarburi, ţinte tentante în Războiul rus din Ucraina

Armata ucraineană a luat luni drept ţintă o platformă de extracţie de hidrocarburi la Marea Neagră exploatată de către Rusia, o ţintă militară pentru Kiev, dar care poate avea consecinţe ecologice extrem de grave, relatează AFP, citat de news.ro. Ucraina a anunţat marţi că a vizat luni platforme de foraj la Marea Neagră, folosite, acuză ea, drept ”instalaţii” militare de către ruşi, pentru a-şi consolida controlul în regiune. ”În această instalaţie, Rusia a organizat mici garnizoane, a depozitat material de apărare antiaeriană, inclusiv radare. Adică aceste platforme au fost transformate în instalaţii care i-au ajutat şi îi ajută pe ruşi să-şi consolideze controlul total al părţii de nord-vest al Mări Negre”, acuză într-o conferinţă de presă online un purtător de cuvânt al regiunii Odesa, Serghii Braciuk.

Pe platforme de extracţie de gaze naturale - situate la 70 de kilometri de Odesa, un port în sudul Ucrainei, la Marea Neagră - se află de asemenea instrumente de ”recunoaştere”, acuză el. El anunţa luni că aceste platforme sunt ”ţinte militare legale” ale Ucrainei. ”Este o mică garnizoană. Nu este doar o platformă de extracţie de gaze naturale”, dădea el asigurări într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. Şapte persoane erau date dispărute luni seara, potrivit unui lider rus. Acesta este primul atac anunţat împotriva unei infrastructuri de hidrocarburi offshore din Crimeea de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

UPDATE 19.17: "Consens total" al miniştrilor europeni de externe pentru ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la UE

Un "consens total" pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina a fost observat marţi în rândul miniştrilor de externe ai celor 27 de state membre, care au avut o reuniune la Luxemburg cu două zile înaintea unui summit european decisiv, a declarat ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Comisia Europeană a recomandat vineri acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie. Discuţia de marţi între miniştri la Luxemburg ''a permis să arătăm un larg consens, aş spune chiar un consens total (...), mai ales în ce priveşte Ucraina'', a spus ministrul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

UPDATE 18.50: SUA confirmă moartea unui al doilea american, Stephen Zabielski, în vârstă de 52 de ani, în Ucraina

Statele Unite confirmă marţi că un al doilea cetăţean american a fost ucis în lupte în Ucraina şi îşi reiterează apelul către americani să nu ia parte la acest conflict, în contextul în care alţi doi militari au fost prinşi de către Rusia, relatează AFP, citat de news.ro. Departamentul de Stat american confirmă moartea lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 de ani, şi precizează că asigura asistenţă consulară familiei sale.

UPDATE 17.55: Obuziere autopropulsate germane de tip Panzerhaubitze 2000 intră în dotarea armatei ucrainene, anunţă Kievul

Kievul anunţă marţi intrarea unor obuziere autopropulsate germane de tip Panzerhaubitze 2000 în aresenalul său, după săptămâni de negocieri ale Ucrainei cu aiiaţii săi occidentali pentru a primi ”arme puternice”, capabile să respingă atacuri ruseşti în Donbas, relatează AFP, citat de news.ro. ”Panzerhaubitze 2000 fac parte, în sfârşit, din arsenalul de obuziere de 155 de milimetri ale artleriei ucrainene”, îşi exprimă satisfacţia, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov. Oleksiï Reznikov declară că ”apreciază eforturile” Berlinului de a ajuta militar Kievul. Germania anunţa la începutul lui mai că urma să furnizeze şapte obuziere blindate de acest tip Ucrainei, pentru a ajuta împotriva armatei ruse, însă fără să precizeze când face livrarea.

UPDATE 17.05: SUA vor să plafoneze preţul petrolului rusesc pentru a reduce veniturile petroliere ale Rusiei

Statele Unite negociază cu aliaţii lor să micşoreze şi mai mult veniturile din petrol ale Rusiei - printr-o plafonare a preţului petrolului brut rusesc -,, a anunţat într-o vzită în Canada secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, o măsură care prezintă un dublu avantaj, în opinia sa, al reducerii veniturilor Moscovei, dar şi a inflaţiei, relatează AFP, citat de news.ro.

”Continuăm să purtăm discuţii productive cu partenerii şi aliaţii noştri din întreaga lume despre feleul în care să restrângem şi mai mult veniturile energetice ale Rusiei, evitând totodată efecte colaterale asupra economiei mondiale”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Janet Yellen. ”Discutăm despre plafoane de preţuri sau despre o scutire de preţ care să lărgească şi să consolideze restricţiile energetice recente şi pe cele propuse”, impuse de către Statele Unite şi aliaţii lor, ”ceea ce ar conduce la o scădere a preţului petrolului rus şi ar contracara veniturile lui Putin, permiţând totodată unei mai mari ofertă de petrol să ajungă pe piaţa mondială”, a declarat ea.

UPDATE 16.18: Rusia anunţă că a respins o încercare "nebună" a Ucrainei de a recuceri Insula Şerpilor

Rusia anunţă marţi că a respins o încercare ”nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP, citat de news.ro. Această insuliţă a devenit emblematică din prima zi a ofensivei ruse, când un membru al micii garnizoane ucrainene care o apăra a înjurat nava rusă care-i cerea să se predea.

În afară de valoare sa simbolică, insula este considerată strategică din cauza poziţiei sale în largul coastei Ucrainei şi României şi care-i oferă, astfel, un statut de post de observaţie şi un loc de desfăşurare de sisteme de apărare de tip sol-aer. Moscova a mai anunţat, în trecut, că a dejucat încercări de apropiere ale forţelor ucrainene - însă cea anunţată marţi se distinge prin amploarea mijloacelor mobilizate. Luni, ”la 20 iunie, la ora (locală) 5.00 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă de a cuceri Insula Şerpilor”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Forţe ucrainene ”prevedeau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...), iar apoi să debarce şi să cucerească” insula, susţine el.

UPDATE 15.47: Putin se declară "mândru" de faptele ruşilor în Ucraina şi anunţă darea în folosinţă în 2022 a rachetei de tip Sarmat

Preşedintele rus Vladimir Putin se declară marţi ”mândru” de faptele militarilor săi în Ucraina şi se angajează să consolideze şi mai mult armata rusă, relatează AFP, citat de news.ro. ”Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi”, declară liderul de Kremlin, care foloseşte expresia pe care a autorizat-o să catalogheze Războiul rus din Ucraina. Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii la Kremlin, în faţa unor tineri absolvenţi ai academiilor militare ruse şi în faţa unor cadre cu cel mai înalt grad. Putin a evocat sancţiunile impuse de către Occident Rusiei.

UPDATE 15.45: Cât va costa reconstrucția Ucrainei. Suma uriașă anunțată de Banca Europeană de Investiţii

Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, scrie Agerpres. "Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina", a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că "Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei".

UPDATE 15.36: Ruşii cuceresc satul Toşkivka, la câţiva kilometri de Severodonețk şi Lisiciansk, anunţă autorităţile locale ucrainene

Ruşii ”controlează în întregime” satul Toşkivka, situat pe linia frontului, în Donbas (est), la câţiva kilometri de Severodonețk şi Lisiciansk, unde au loc confruntări armate crâncene, anunţă marţi autorităţile locale ucrainene, relatează AFP, citat de news.ro. ”Potrivit informaţiilor noastre, ruşii controlează în întregime Toşkivka”, anunţă la televiziunea ucraineană şeful districtului Severodonețk, Roman Vlasenko. ”Presiunea persistă” pe linia frontului, unde ”Bătălia Donbasului este în toi”, subliniază el. ”Întreaga regiune Lugansk este de-acum epicentrul confruntării între armatele ucraineană şi rusă”, declară el. Această regiune se află aproape în întregime sub controlul forţelor Moscovei.

UPDATE 15.15: Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că a lovit cu rachete un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odessa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. Reuters nu a putut verifica independent informaţia. Şapte persoane erau date dispărute luni după atacul atribuit de Moscova forţelor ucrainene vizând platforme de foraj din Marea Neagră, în largul Crimeii anexate, a precizat guvernatorul Crimeii numit de Moscova, Serghei Aksionov, pe contul său de Telegram.

UPDATE 14.45: Şeful BEI estimează că reconstrucţia Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, transmite Bloomberg. "Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina", a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că "Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei".

Această evaluare vine într-un moment în care liderii UE se pregătesc să se reunească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planurile de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună.

BEI, braţul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la UE spre Ucraina. Potrivit unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este şi canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul comunitar.

UPDATE 14.20: Rușii se chinuie de două luni să cucerească micul oraș Severodonețk

Au trecut aproape două luni de când forțele ruse au început asaltul asupra orașului Severodonețk. Dar, în ciuda atacurilor copleșitoare, ruşii încă nu pot disloca rezistența ucraineană. De asemenea, soldaţii lui Putin nici nu pot tăia liniile de aprovizionare care oferă apărătorilor orașului arme și muniție, notează CNN

Apărarea acerbă ucraineană din Severodonețk, în ciuda pierderilor grele suferite, i-a forțat pe ruși să-și concentreze puterea pe o zonă relativ mică. Președintele rus Vladimir Putin a catalogat ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk, din estul Ucrainei, drept unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale a Moscovei care a început în februarie. Deocamdată, acea operațiune este în mare parte blocată, iar într-o bună măsură Donețk rămâne în afara controlului rușilor.

UPDATE 13.30: Un fost general rus îi cere lui Putin să trimită rachete nucleare în Kaliningrad

Un general în rezervă îi cere președintelui rus Vladimir Putin să trimită rachete nucleare la Kaliningrad, după blocajul impus de Lituania. Generalul locotenent Evgheni Buzhinski a declarat la televizunea rusă că Vestul se joacă cu focul.

Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene. Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

Buzhinski a declarat că decizia Lituaniei este o amenințare la adresa securității Rusiei. De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că ''toată încrederea dintre Rusia și Occident s-a evaporat''.

UPDATE 13.00: Ruşii au provocat "distrugeri catastrofale" la Lisiciansk, anunţă guvernatorul regiunii Lugansk

Armata rusă a provocat "distrugeri catastrofale" la Lisiciansk, oraş ce se învecinează cu Severodoneţk, în Donbas (est), a anunţat marţi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, informează AFP. "Lupte (în curs) în zona industrială a (oraşului) Severdoneţk şi distrugeri catastrofale la Lisiciansk", a raportat Gaidai pe Telegram, apreciind că "ultimele 24 de ore au fost dificile" pentru forţele ucrainene.

Potrivit lui Gaidai, "loviturile asupra celor trei poduri deja distruse care leagă Severodoneţk şi Lisiciansk" continuă, izolând în continuare primul dintre cele două oraşe, cu o populaţie de circa 100.000 de locuitori, de restul teritoriilor controlate de Kiev. "Ruşii vor să cucerească cu totul regiunea Lugansk" - pe care ei o controlează aproape în totalitate - "înainte de (duminică) 26 iunie", a afirmat Gaidai. "Însă ei nu vor reuşi să facă aceasta în cinci zile", a estimat el.

UPDATE 12.30: Trei morți în urma atacurilor din Harkov

Trei persoane au fost ucise și șapte au fost rănite de bombardamentele rusești asupra regiunii Harkov, în ultimele 24 de ore, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului zonei, Oleh Synyehubov. Harkov este distrus în proporție de 40% după atacuri. Aceasta a mai declarat că luptele continuă în zona Izium, dar că forțele ucrainene ''resping atacurile inamice și își mențin pozițiile în siguranță''

UPDATE 11.40: Americanii capturați în Ucraina sunt "mercenari" și "au pus viaţa soldaților ruși în pericol", susține Kremlinul

Kremlinul a declarat luni că americanii capturaţi în Ucraina sunt "mercenari" angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru "crimele" comise, a relatat agenţia de presă rusă RIA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost de asemenea citat de agenţia rusă declarând că Convenţia de la Geneva nu se aplică acestor bărbaţi deţinuţi întrucât ei nu făceau parte din trupele obișnuite. Ei au tras în militari ruşi şi le-au pus viaţa în pericol, a adăugat el.

UPDATE 11.00: Ben Stiller l-a vizitat pe Zelenski, la Kiev

Actorul american Ben Stiller s-a întâlnit luni, la Kiev, cu preşedintele Volodimir Zelenski, faţă de care şi-a exprimat admiraţia pentru activitatea desfăşurată după invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie. "Este o mare onoare pentru mine (...) Sunteţi eroul meu", i-a spus Ben Stiller, ambasador al bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în timpul întâlnirii cu Volodimir Zelenski, el însuşi fost actor, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Refugiatului, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

"Ce aţi făcut, felul în care aţi mobilizat ţara, lumea, este cu adevărat o inspiraţie"a adăugat actorul american în vârstă de 56 de ani, referindu-se la nenumăratele discursuri ale preşedintelui Zelenski destinate publicului din întreaga lume pentru a obţine sprijin pentru ţara sa.

UPDATE 10.30: Ucraina revendică primul succes cu rachetele Harpoon

Forţele ucrainene au revendicat primul succes al rachetelor antinavă de tip Harpoon, donate de Occident. Ţinta atacului din 17 iunie a fost cel mai probabil remorcherul naval rus Spasatel Vasili Bekh, care transport arme şi personal pe Insula Şerpilor din nord-vestul Mării Negre, a precizat Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informaţii cu privire la războiul din Ucraina.

Distrugerea navei ruse într-o misiune de reaprovizionare ''demonstrează dificultatea întâmpinată de Rusia atunci când încearcă să-şi sprijine forţele care ocupă Insula Şerpilor'', mai precizează raportul.

UPDATE 09.45: Moscova îl convoacă pe ambasadorul UE

Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune, scrie The Guardian.

UPDATE 08.40: Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru pace ca să ajute copiii ucraineni

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, redactor-şef al ziarului de investigaţie independent Novaia Gazeta, şi-a vândut la licitaţie medalia Premiului Nobel pentru Pace, pentru 103,5 milioane de dolari, ca să ajute copiii ucraineni, informează AFP. Suma, plătită de un licitator prin telefon a cărei identitate nu a fost dezvăluită, va fi donată programului UNICEF, potrivit Heritage Auctions care a organizat licitaţia.

Muratov a câştigat prestigiosul premiu în 2021, alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, Comitetul onorându-i "pentru oforturile lor de a conserva libertatea de exprimare". Ziarul Novaia Gazeta a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă apariţia online şi tipărită din Rusia până la finalul intervenţiei din Ucraina, în contextul în care Kremlinul intensifica acţiunile împotriva vocilor critice la adresa sa. 

Dmitri Muratov a făcut parte dintr-un grup de jurnalişti care au fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea operaţiunilor sale, publicaţia a fost ultima care îl critica pe preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 07.40: Rusia îşi intensifică bombardamentele. Kievul a lovit platforme de foraj din Marea Neagră

Ucraina a acuzat luni Rusia de intensificarea bombardamentelor în est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare şi, potrivit Moscovei, a lovit platforme de foraj în Marea Neagră de lângă Crimeea (sud) anexată în 2014, scrie AFP. În estul Ucrainei, mai multe oraşe se pregătesc de o avansare a trupelor ruse. "Frontul s-a apropiat în ultimele câteva săptămâni, până la 15-20 de kilometri", a explicat pentru AFP Vadim Liakh, primar în Sloviansk, în regiunea Doneţk, care speră ca "noile arme de care armata noastră are nevoie să sosească în curând''.

Preşedinţia ucraineană a indicat luni că bobardamentele ruse s-au intensificat în regiuena Harkov (nord-est), al doilea oraş ca mărime al ţării, care a rezistat la presiunea forţelor ruse de la debutul ofensivei pe 24 februarie. În regiunea Doneţk (est), intensitatea bombardamentelor "creşte pe toată linia frontului", a adăugat preşedinţia, raportând un mort şi şapte răniţi, inclusiv un copil.

La Severodoneţk, "ruşii controlează mare parte din cartierele rezidenţiale", dar "mai mult de o treime din oraş rămâne controlată de forţele noastre armate'', a spus şeful administraţiei locale, Oleksandr Striuk. Luptele fac ravagii în această zonă-cheie pentru controlul întregului Donbas, bazin industrial din estul ucrainean parţial controla din 2014 de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova. 

Ruşii i-au acuzat pe ucraineni că au lovit luni dimineaţă trei platforme de foraj din complexul lor de gaz şi petrol din largul Crimeei. Au raportat trei răniţi şi şapte persoane date dispărute, conform guvernatorului instalat de Moscova după anexarea în 2014 a peninsulei, Serghei Aksionov. Potrivit lui, 94 de persoane au fot evacuate. 

UPDATE 07.20: Zelenski: Forțele ruse plănuiesc un nou atac asupra Harkovului

Armata rusă se pregătește pentru un nou atac asupra regiunii și orașului Harkov, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski: ''Acum, armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkov''. Preşedintele ucrainean a vorbit cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților despre condițiile create de forțele ruse, despre care a spus că au strămutat aproximativ 12 milioane de ucraineni, dintre care aproape 5 milioane au trebuit să fugă din țară. Rusia s-a retras din Harkov la mijlocul lunii mai, după săptămâni întregi de bombardamente puternice, conform Al Jazeera

07.00: ISW: Săptămâna viitoare este decisivă pentru ofensiva rusă din Severodonețk

Săptămâna viitoare va fi decisivă pentru eforturile Rusiei de a ocupa orașul Severodonețk, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului, citat de oficiali ucraineni. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a spus că conducerea rusă a stabilit un termen limită pentru 26 iunie pentru ca forțele sale să ajungă la granița administrativă a regiunii Lugansk, ''ceea ce probabil va duce la intensificarea eforturilor de a prelua controlul deplin al Severodonețkului și de a se deplasa spre vest, spre graniță, conform ISW.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 118 LIVE TEXT. AFP: Platformele maritime, ţinte militare pentru Ucraina, dar cu impact ecologic grav