Antena Meniu Search
x

Video Plafonarea preţului la carburanţi împarte coaliţia de guvernare în două. Care ar putea fi efectele măsurii

Preţurile la benzină şi motorină ne ard bugetele, iar guvernantii se joacă de-a v-ati ascunselea cu plafonarea. Acum câteva zile, excludeau ideea plafonării preţurilor la carburanţi, acum se cearta ca sa o aplice. Nu este prima oară când plafonarea e văzută ca soluţie împotriva scumpirilor, doar că e efiecare dată a rămas la stadiul de declaraţie politică.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.06.2022, 20:33

Vezi și

Preţurile carburanţilor au aruncat în aer bugetele românilor. 

Reporter: La cât credeţi că o să ajungă litrul de motorină?

Şofer: Dumnezeu ştie. 

- Dacă barilul de petrol va fi gratis, la noi se va ieftini cu un leu. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Plafonarea preţului ar fi o soluţie? 

ŞoferDa, dar nu la preţul ăsta. Ar fi o soluţie la un preţ de 6,5 - 7 lei. 

Aleşii au scos şi ei din pălărie plafonarea. Liderul PSD a venit cu propunerea. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Eu vreau în continuare să intervenim unde sunt speculaţii, cum este acum zona de carburanţi. Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a preţului, în limitele şi să aibă toate companiile o marjă de profit. Nu face nimeni muncă voluntară. 

Soluţia însă încinge spiritele în coaliţia de guvernare. 

Florin Cîţu, preşedintele Senatului: S-a mai propus şi ţin minte că şi în 2020 se ţipa foarte mult la fel..să plafonăm preţurile.  Aceste intervenţii cu bocancii în economie îmi aduc aminte de sistemul comunist.

Plafonarea preţurilor aprinde coaliţia de guvernare

Cătălin Drulă, lider interimar USR: Socialism pe pâine. Plafonare, mercurial, combaterea speculei, orice numai să nu reducă cheltuielile statului. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator:  Conform legii Concurenței, prețul carburanților poate fi plafonat pentru o perioadă de 6 luni. Iar aceasta perioada poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni. În ceea ce privește nivelul plafonului, acesta nu se cunoaşte încă. 

În prezent, aproape 40% din sumele plătite pentru benzină şi motorină merg către bugetul de stat. 

Economiştii spun că plafonarea nu va fi soluţia pentru a scăpa de preţurile mari de la pompă. 

Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Finanţe: Plafonarea preţului la benzină şi motorină poate genera un efect mult mai periculos pentru economie şi pentru români: penuria. Este foarte periculos să se vorbească de acest subiect. 

Ungaria a extins plafonarea preţurilor la combustibili până la 1 octombrie. Un litru de combustibil costă 6,3 lei în ţara vecină. 

Plafonarea a mai fost adusă în discuţie în trecut şi la preţurile alimentelor de bază, dar şi la RCA. A rămas de fiecare dată la stadiul de promisiune fără acoperire. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Plafonarea preţului la carburanţi împarte coaliţia de guvernare în două. Care ar putea fi efectele măsurii