Ouăle şi untul devin produse de lux! Preţurile au explodat în urma crizei europene şi a scumpirii carburanţilor
Ouăle sunt pe cale să devină alimente de lux. La raft, preţul lor a crescut cu 50 până la 70 de procente. Şi nu e singurul produs pentru care scoatem mai mulţi bani din buzunar. Producătorii spun că responsabili pentru scumpire sunt mai mulţi factori. Printre care şi noul preţ al carburanţilor.
În luna august, Beniamin Urs vindea ouă la poarta fermei cu 25 de bani. La începutul lui noiembrie, preţul s-a dublat, la 55 de bani. Până la raft, oul se mai scumpeşte, şi nu o dată.
Practic, în doar două luni, oule s-au scumpit cu 50 până la 70 la sută. Au urcat preţurile factori interni - cum ar fi preţul carburanţilor - dar şi criza europeană.
Românii plătesc cu aproape 3 lei mai mult şi pentru un pachet de unt, cu 2 lei mai mult pentru un litru de lapte, iar preţul făinii a crescut şi el cu 50 de procente. Iar scumpirea produselor de bază se va traduce în preţuri mult mai mari pentru anumite produse. De exemplu, cozonacul, care este nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor.
Iar acesta este doar începutul, avertizează specialiştii.
Sorin Minea, preşedinte RomAlimenta
Deja au crescut transporturile, au crescut toate! Ăla e vârful icebergului. Toate astea se duc în preţuri, vor fi scumpiri, nu le poate opri nimeni!
Până la sărbători, estimează aşadar specialiştii, scumpirile vor fi de necontrolat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰