Antena Meniu Search
x

Cu ce își încălzesc românii locuințele, în această iarnă

Prețul lemnelor de foc s-a dublat anul acesta, ajungându-se la 200 lei metrul ster, dar lemnul rămâne principala resursă pentru încălzire, în mediul rural.

Prețul lemnelor de foc s-a dublat anul acesta, ajungându-se la 200 lei metrul ster, dar lemnul rămâne principala resursă pentru încălzire, în mediul rural. În ultimii ani, numeroși proprietari de case au început, însă, să ia în calcul și alte variante, pentru a reduce costurile, chiar dacă investiția inițială le cere să scoată mai mulți bani din buzunar.

Potrivit președintelui Asociației Forestierilor din România, citat de zf.ro, prețul lemnelor de foc variază în funcție de puterea calorică și este mai mare în zonele de deal și câmpie. Cu toate că mare parte din gospodăriile de la țară sunt încălzite astfel, sunt tot mai mult luate în considerare și alte soluții, atât în zonele rurale, cât și pentru casele din vecinătatea orașelor.

Ce soluții de încălzire preferă românii

Alături de sobele pe lemne, cei mai mulți proprietari de case își instalează centrale termice cu gaz sau centrale electrice, care necesită însă o investiție destul de consistentă, pentru început.

O altă soluție întâlnită în ultimii ani este încălzirea prin pardoseală, ale cărei principale avantaje sunt distribuirea uniformă a căldurii și reducerea costului facturilor la utilități, dezavantajele constând în faptul că instalarea trebuie realizată în faza de construcție a casei, iar amortizarea investiției se realizează în câțiva ani.

Proprietarii care își doresc să utileze rapid locuința, fără costuri prea mari, pot folosi mai mult de o singură soluție, instalând, de exemplu, în baie, unul dintre aceste boliere electrice, care încălzesc rapid și păstrează apa menajeră, iar în camere, șemineuri cu lemne, care au avantajul unui cost redus, sau șemineuri cu aprindere electrică, cu un grad de autonomie mai mare.

Cu ce vom încălzi locuințele în viitor

Cele mai noi soluții pentru încălzire - panourile solare, pompele de căldură și turbinele eoliene pentru locuință - sunt deja utilizate, cu toate că la scară mai mică și sunt văzute ca înlocuitoarele variantelor clasice, pentru viitor.

Panourile solare pot fi de două tipuri: fotovoltaice, care produc energie electrică și termice, generatoare de căldură, inclusiv pentru încălzirea apei din locuință. Investiția inițială nu este tocmai mică, însă, pe termen lung, aceste soluții reduc de fapt semnificativ costul facturilor.

În ceea ce privește pompele de căldură, acestea sunt instalații foarte apreciate în țările nord-europene, care folosesc un agent refrigerant pentru a produce căldură gratuit, fără combustibil, folosind doar energia din natură. Aceste pompe pot la fel de bine să asigure și răcirea locuinței, iar costurile se referă, în primul rând, la investiția inițială, fiind vorba, altfel, despre o soluție economică.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cu ce își încălzesc românii locuințele, în această iarnă