Antena Meniu Search
x

Video Cultura care le dă bătăi de cap agricultorilor. Costurile se ridică la 40.000 de lei pentru un hectar: "La toamnă nu ştiu ce recoltăm"

Se anunţă un an greu pentru agricultori. Suntem în plină campanie de plantare a cartofilor, iar oamenii din Harghita, spre exemplu, spun că au fost nevoiţi să-şi facă provizii de îngrăşăminte încă de anul trecut, ca să fie siguri că nu se lovesc iar de o criză. De altfel, nici ei n-au scăpat de efectele scumpirilor, iar subvenţiile par să acopere tot mai puţine lipsuri. Agricultorii speră totuşi ca măcar vremea să-i ajute să aibă o recoltă bună în acest an. 

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 07:59

Vezi și

N-a fost uşor, nici cu vremea, nici cu vremurile, dar fermierii din Harghita au reuşit totuşi să se apuce de lucrat terenurile pentru cartofi. 

Miklosi Attila, producător: Ce să zic, până acum a fost bun. Am avut şi ploaie. Credem noi, sperăm că o să fie bine. 

Ştiind că anul trecut au fost probleme mari cu îngrăşămintele, oamenii au vrut să se asigure din timp că acum va fi mai bine, aşa că mulţi şi le-au cumpărat chiar din toamnă. Iar cine a avut noroc să găsească acum speră la o recoltă bună. 

Keresztes Vicenzio, producător: Agricultorul, în general pleacă în producţie cu multe, multe speranţe şi din care o parte se realizează, alta nu... În jur de 100 de hectare punem în fiecare an, avem 400 de hectare de arabil, din care 100 de hectare punem cartofi. Cred că preţul de cost al cartofului nu va fi mult mai mare decât anul trecut, dar sigur asta depinde şi de producţia care se va realiza, la o producţie de 30 de tone este un cost, şi la o producţie de 40 de tone este alt cost. 

Pe acelaşi subiect

Cât vor costa cartofii la tarabe

Sunt însă şi producători care se tem să mai investească, mai ales că toate s-au scumpit în ultima vreme. Agricultorii spun că pentru un hectar de cultură de cartofi, costurile se ridică la 40.000 de lei. Iar subvenţia de 200 de euro pe hectar de la Ministerul Agriculturii pare o picătură într-un ocean. 

Vitos Ladislau, producător: Mai puţin decât în anii trecuţi din mai multe motive. Din cauza asta şi riscul e foarte mare pentru că cheltuim foarte mult, mult de tot şi la toamnă nu ştiu ce recoltăm şi cu ce bani şi aşa mai departe. 

La client, cartofii ar urma să ajungă anul acesta la preţuri între un leu şi doi lei pe kilogram. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Cultura care le dă bătăi de cap agricultorilor. Costurile se ridică la 40.000 de lei pentru un hectar: "La toamnă nu ştiu ce recoltăm"