Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns virusul pestei porcine în cea mai mare fermă de porci din România. Sute de angajați rămân fără slujbe

Virusul pestei porcine a ajuns în cea mai mare fermă din România. Peste 140 de mii de porci vor fi sacrificaţi la Gropeni, în judeţul Brăila. Deşi autorităţile sanitar-veterinare susţin că au fost luate toate măsurile de protecţie, virusul a ajuns totuşi printre animalele din crescătorie.

Vezi și

Virusul pestei porcine a ajuns în cea mai mare fermă din România. Peste 140 de mii de porci vor fi sacrificaţi la Gropeni, în judeţul Brăila. Deşi autorităţile sanitar-veterinare susţin că au fost luate toate măsurile de protecţie, virusul a ajuns totuşi printre animalele din crescătorie. Ar fi venit pe Dunăre şi infecţia nu a putut fi controlată. Urmările sunt dramatice. Peste 250 de oameni rămân fără slujbe, iar pierderile ajung la zeci de milioane de euro.

Complexul de la Gropeni cuprinde trei ferme, este cel mai mare din ţară şi al doilea ca mărime din Europa. Are şi un abator şi o fabrică de procesare a cărnii de porc.

De luni, începe sacrificarea animalelor. Cei din fermă nu pot evalua încă pagubele. Ştiu doar că, în câteva zile, pierd tot. 

DUMITRU JATARUC, şef de fermă, medic veterinar: Pagube mari, pe acest platou sunt, în momentul acesta, 141 de mii de porci.

GICU DRĂGAN, director DSVSA BRĂILA: S-au identificat locurile respective unde vor fi îngropaţi. Se vor şi incinera pentru că aceste ferme sunt dotate, au fiecare incinerator propriu. 

Autorităţile nu au putut să răspundă la o întrebare cheie. Cum de nu au reuşit să protejeze cea mai mare fermă din România. Explică doar cum a ajuns aici virusul.

GICU DRĂGAN, director DSVSA BRĂILA: Din cauza unor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre se întâmplă acum aşa ceva. Ne-am concentrat pe uscat, dar ele au venit de pe apă.

Doar din ferma de la Gropeni pleacă acasă 265 de oameni. Asta după ce zilele trecute, virusul a fost confirmat şi la complexul din Tichileşti, aflat la doar câţiva kilometri. Şi de acolo au fost trimişi în şomaj 150 de angajaţi. 

ALEXANDRU DUMITRESCU, şeful de fermă de la Tichileşti: În şomaj toţi, toată lumea, inclusiv şi eu. 

Este şeful de fermă şi medic veterinar. Alexandru Dumitrescu rămâne fără 35 de mii de porci. 

ALEXANDRU DUMITRESCU, şeful de fermă de la Tichileşti

De câteva zile eu nu dorm, n-am linişte în familie. Îmi vine să plâng, doamnă, mie îmi vine să plâng! Să văd sute de mii de animale sacrificate.

Ultimele date oficiale arată că pesta porcină africană a fost confirmată în zece judeţe. Altele sunt cu grad de risc ridicat. Printre ele şi Cluj. Unde suspiciunea virusului are o poveste total ieşită din comun...

IOAN OLELEU, director DSVSA CLUJ: Este vorba despre un porc mistreţ care a ajuns în Protan Dej. A fost diagnosticat ca fiind pozitiv la pestă porcină africană. 

Mistreţul a fost găsit mort în Sălaj. Cum acolo nu este un incinerator autorizat, porcul a fost urcat într-o maşină avizată sanitar-veterinar şi trimis la Dej. Numai că autorităţile ar fi uitat să menţioneze că animalul era suspect de pestă porcină africană...

MIRCEA MARTIN, director DSVSA SĂLAJ: Instituţia are demarată o anchetă astăzi pentru a verifica dacă s-au respectat toţi paşii legali şi vom impune măsurile în consecinţă. 

Până acum, în Cluj, nu s-a ajuns la concluzia că mistreţul bolnav ar fi transmis virusul. Dar se fac analize. 

De la depistarea primului focar, pesta porcină africană a ucis sute de mii de animale în România. Din gospodării şi din fabrici sau abatoare. Iar până la repopularea zonelor infectate sunt proceduri complicate şi costisitoare. Care durează 70 de zile, asta în cazul în care se constată că virusul a dispărut.

EMIL DUMITRU, preşedinte PRO AGRO: În momentul de faţă discutăm în a mai exista sectorul de creştere şi îngrăşare a porcului în România. 

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele FEDERAŢIEI NAŢIONALE A SINDICATELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ: Industria zootehnică din România este distrusă aproape în totalitate sau într-un procent foarte mare.

Preşedintele ţării susţine că se prefigurează o catastrofă națională. Subiectul va fi discutat şi în şedinţa CSAT, care va avea loc peste 10 zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cum a ajuns virusul pestei porcine în cea mai mare fermă de porci din România. Sute de angajați rămân fără slujbe