Antena Meniu Search
x

Video Cum arată agricultura viitorului: Mașinării desprinse din filme SF, vaci care se mulg singure și roboți AI ce pot înlocui oamenii

Agricultura viitorului se face cu roboţi. Maşinăriile par desprinse din fimele SF. Vacile se mulg singure, culturile se întreţin cu tehnologie de înaltă precizie, iar iarba se taie printr-o simplă apăsare de buton. Cele mai noi inovaţii din domeniu se găsesc în comuna Jucu din judeţul Cluj. Aici are loc cel mai mare târg de agricultură din ţară, unde sute de expozanţi vin cu soluţii de ultimă generaţie pentru fermierii români

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.04.2023, 20:00

Vezi și

Nu e o maşinărie dintr-un film SF, ci un utilaj modern de erbicidat, dotat cu inteligenţă artificială, care analizează fiecare plantă şi foloseşte substanţa împotriva buruienilor cu picătura. Practic reduce consumul de erbicide chiar şi cu 90%.

Dragoş Malureanu, reprezentant firmă utilaje: Aceste elemente combinate, inteligenţa artificială şi dinamic douze plus permite să stropim exact cantitatea de soluţie de care are nevoie fiecare plantă. Daca avem un teren unde nu este foarte multa buruiană, acest sistem va stropi strict unde vede buruiana.

În plus, utilajul este conectat la o bază de date cu milioane de fotografii. Poate recunoaşte orice buruiană şi poate face diferenţa de plantele din cultură. Preţul de pornire pentru un astfel de mastodont este de 380.000 de euro. În România s-au vândut până acum 65 de utilaje.

Alex Prunean, reporter Observator: Acest utilaj işi poate ridica garda de la sol până la 2 metri, pentru a trece fără probleme peste orice tip de cultură, indifirent de înălţimea plantei. Este foarte eficient pe suprafețe mari, pentru că brațele care pulverizează soluția se întind până la 60 de metri.

Pe acelaşi subiect

Nu e singurul utilaj care face munca agricultorilor mai simplă

Robotul de tăiat iarba pare o jucărie pentru oameni mari. Din telecomandă poate fi ghidat pe orice teren , chiar şi pe marginea drumurilor. 

Cosmin Salai, inginer: El are eficienţa a 15 muncitori cu motocoasă, plus operatorul tot timpul este în siguranţă, nu este pus niciun moment în pericol, nu alunecă, nu cade, nu se loveşte.

Aparatul costă între 15.000 şi 30.000 de euro. 

Stelian Cotiga, distribuitor utilaje agricole: După ce procesul de muls este finalizat şi laptele este considerat conform este trimis la tancul de lapte. Dacă a depistat că laptele nu este conform, robotul se închide şi face o spălare locală a întregului echipaemnt pentru a nu contamina celălalt lapte de la următorul animal. 

Preţul pentru un astfel de robot porneşte de la 120.000 de euro. Cei care l au testat spun că merită banii. 

Stelian Cotiga, distribuitor utilaje agricole: Cu ajutorul informaţiilor pe care robotul de muls le colecteaza de la fermă şi le trimitem în baza noastra de date putem veni cu anumite recomandări către femrieri, cu anumite animale care sunt profitabile sau nu sunt profitabile pentru fermă. 

Agricultura este în trend şi pe Youtube şi atrage tot mai mulţi tineri

Cătălin Mandache duce mai departe tradiţia din familia lui, dar îşi împărtaşeşte experienţa de fermier cu prietenii virtuali.

Reporter: Ce le arăţi oamenilor în vlogurile tale?

Cătălin Mandache, vlogger agricultură: Ceea ce fac eu zi de zi... ar pământul, semăn, ce cantitate folosesc, cum trebuie pregătit terenul.

Tehnologia schimbă complet modul în care se face agriucltură acum.

Alex Prunean, reporter Observator: Nu mai e nevoie de vizita în câmp nici măcar pentru a încerca un utilaj înainte de cumparare. Cu ajutorul realităţii virtuale, pot fi simulate diferite situaţii din timpul lucrărilor agricole, iar cel din cabină simte şi vede totul ca şi cum s-ar afla, de exemplu, în mijlocul unui lan de porumb.

Târgul organizat în localitatea Jucu din Cluj este deschis până luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cum arată agricultura viitorului: Mașinării desprinse din filme SF, vaci care se mulg singure și roboți AI ce pot înlocui oamenii