Antena Meniu Search
x

Video Fermă SF în Timiș: Vacile ascultă Mozart şi Vivaldi, iar roboții mulg, dau de mâncare și curăță grajdurile

Tehnologia a schimbat complet felul în care se face agricultură. Pentru că nu găsesc forță de muncă, fermierii, în special cei mai tineri, receptivi la nou, au reușit să îşi digitalizeze fermele. Senzorii, dronele sau roboții au devenit instrumente aproape obișnuite de lucru. La 50 de kilometri de Timișoara, o fermă de vaci a înlocuit oamenii cu roboți. Orice problemă e semnalată pe telefon, printr-o aplicaţie. Iar pe câmp, cu drone se face tot: de la inspecții, până la tratamente. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 11.07.2022, 18:19

Vezi și

Ele sunt văcuţele melomane din Sânnicolau Mare, care se "hrănesc"  zilnic cu Mozart şi Vivaldi. 

Cătălin Rugan a preluat ferma de la părinții săi, iar cu aproape un milion de euro, bani europeni, a umplut-o de tehnologie. Acum are un singur angajat şi mai mulţi roboţi: unul pentru muls, unul pentru furajare și unul pentru.... curăţenie.

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Acesta este Leny Discovery, robotul care face curăţenie în grajd. E ca un aspirator de avem cu toţii acasă. Cam aşa ceva, e aproape la fel. Se conduce din telefon. Are traseul prestabilit şi la fiecare oră el pleacă prin grajd şi face curat pe grătare.

Cu ajutorul unei aplicații, Cătălin ştie în orice moment ce se întâmplă cu văcuțele sale.

Pe acelaşi subiect

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: De exemplu, aici avem vacile care nu au mers la muls de dimineaţă, avem caldura și inseminare, ne spune că avem o vacă, în momentul asta este la montă. Aici avem tot ce e producţie. 571 litri acum, cât e pe zi, de cate ori se mulge vaca.

Tehnologia de aici, dar şi muzica simfonică, fac ca văcuţele să fie mult mai relaxate, iar acest lucru se vede în producţia de lapte, mai mare cu 30%. Cinci angajaţi ar fi trebuit să aibă la fermă.

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Este o fermă 90% robotizată. Am ales tehnologia pentru că din păcate nu mai este forţă de muncă. Am încercat, am tot căutat tot felul de soluţii, din păcate singura soluţie şi cea mai bună, roboţii. 

Reporter: Te-ai mai întoarce la modul clasic de lucru?

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Sincer nu. Nu neapărat că nu îmi place să lucrez cu oameni, dar tehnologia e mult mai benefică.

Culturile agricole, păzite și monitorizate cu drone

Din fermă, ajungem pe câmp. În apropierea Buziașului, câteva aparate de zbor sunt pregătite să inspecteze culturile. Cei trei tineri sunt piloți de drone, o meserie relativ nouă. Sunt noua generaţie de lucrători în agicultură. Nu au sapă, ci vin cu mapa, cu laptopul şi telecomenzile.

Iulia Pop, reporter Observator: Dronele agricole sunt cea mai nouă şi mai rapidă variantă de a primi date din teren. Când sunt trimise în misiune, adună informaţii la minut. Imaginile pe care le stochează sunt apoi analizate cu ajutorul unui computer, pentru a oferi date precise despre evoluția plantelor. 

Ciprian Iorga, director companie drone: Are o aplicabilitate tot mai mare în ceea ce priveşte utilizarea dronelor, a senzorilor, a imaginilor din satelit, sau a staţiilor meteo ultraperformante. Au început să apară şi drone care aplică tratamente din aer.

Agricultura de precizie este făcută de fermierii care au minimum trei mii de hectare. Marii jucători din domeniu sunt, de regulă, și principalii clienţi. Investiția în agricultura digitală se traduce, în cele din urmă, prin profit mai mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Fermă SF în Timiș: Vacile ascultă Mozart şi Vivaldi, iar roboții mulg, dau de mâncare și curăță grajdurile