Antena Meniu Search
x

Cum îți poți crește veniturile dând valoarea banilor pe care îi economisești

Românii sunt foarte conservatori când trebuie să aleagă metode de economisire a banilor și peste 70% dintre ei preferă să păstreze sumele cash sau în depozite bancare.

de Redactia Observator

la 02.11.2019, 16:39

Cum îți poți crește veniturile dând valoarea banilor pe care îi economisești
Cum îți poți crește veniturile dând valoarea banilor pe care îi economisești - Pixabay

Românii sunt foarte conservatori când trebuie să aleagă metode de economisire a banilor și peste 70% dintre ei preferă să păstreze sumele cash sau în depozite bancare. Din păcate, aceste variante nu sunt rentabile pe termen lung, pentru că nu aduc un plus de valoare care să acopere măcar rata inflației, dobânzile fiind extrem de mici.

Persoanele care aleg să investească în fonduri mutuale și foarte puține, iar acestea preferă să investească banii în fonduri cu venit fix. Prin urmare, românii nu vor să riște și nu au încredere în evoluția pieței de capital, din cauza volatilității sale crescute.

„Auzim tot felul de povești despre succes sau despre eșecuri, dar trebuie să-ți configurezi propriul traseu, să îți creezi propriile repere, care să te ajute să evoluezi financiar. Pentru asta este importantă educația financiară, care ne învață cum să facem cheltuieli planificate, economii la momentul încasării venitului și să fixăm clar obiectivele și motivul pentru care investim”, explică Alina Huidumac Petrescu, Director Portofolii private Certinvest.

Nu există investiție complet lipsită de riscuri, iar în acest context riscul înseamnă probabilitatea de a suferi pierderi financiare în raport cu investiția făcută. Din păcate, de teamă să nu piardă bani, cei mai mulți români refuză să caute oportunități de creștere financiară și astfel rămân blocați în concepții greșite și nu reușesc să dea o valoare reală banilor pe care îi pot pune deoparte.

De ce ar trebui să economisești și să investești?

Dacă poți economisi o parte din banii pe care îi câștigi, ar fi bine să-i investești în fonduri de investiții, nu să-i ții la bancă sau în sertar. Iată de ce ar trebui să iei această decizie:

  • Investind banii îi vei proteja de inflație, deci acești bani nu se vor pierde din valoare. 

  • Vei avea un câștig suplimentar, care îți va permite să-ți crești nivelul de trai fără să fie nevoie să-ți mai iei un job sau să faci împrumuturi.

  • Investind banii câștigați vei putea produce alți bani, astfel încât veniturile tale pot crește destul de mult, iar sumele vor fi reinvestite constant, nu vor sta într-o bancă.

  • În acest fel vei avea oricând acces la o rezervă de bani, în cazul în care apar evenimente neprevăzute. Nu va trebui să faci credite sau să te împrumuți de la prieteni. 

  • Când te vei retrage din activitate vei avea la dispoziție și o altă sursă de venit, pe lângă pensia de la stat sau pensia privată. Ideal ar fi să începi economisirea și investițiile cu 20 de ani înainte de pensionare, ca să ai timp să acumulezi fonduri suficiente.

  • Vei face o investiție în viitorul tău, vei avea la dispoziție bani pe care îi vei putea folosi când dorești, pentru educația ta sau a copiilor tăi, ori pentru a duce o viață mai relaxată, ca să te poți bucura din plin de roadele muncii tale.

Desigur, nu există investiție fără riscuri, dar este important ca printr-o educație financiară corectă să înveți cum să pui în balanță riscurile și oportunitățile. Doar în acest fel vei putea lua decizia corectă pentru viitorul tău și pentru bunăstarea ta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cum îți poți crește veniturile dând valoarea banilor pe care îi economisești