Video Cum se face refinanţarea unui credit şi câţi bani economisim la un credit de 85.000 de euro
Speriaţi de creşterile fulminante ale Robor, mulţi români cu credite în lei cer acum refinanţări. Brokerii spun ca au fost înregistrate zeci de astfel de solicitări în ultima perioadă. Oamenii vor să treacă la IRCC, indicele introdus in urma cu 3 ani, în speranţa că vor plăti rate mai mici. O refinanţare înseamnă, însă, şi costuri noi de luat în calcul.
Robor la trei luni a ajuns astăzi un nou nivel-record: <scris> 4,88%, iar creşterea nu se va opri aici, spun experţii. Este şi motivul pentru care cei cu credite în lei, luate înainte de 2019, se grăbesc să facă o refinanţare.
Ana Maria Feraru, broker credite: De când a început să crească sunt clienţi care doresc refinanţări. Totodată sunt clienţi care doresc şi partea de dobândă fixă, din ce în ce mai mult.
Doru Iliescu, broker credite: În ultima lună, cel puţin, au crescut cererile cu o mie la sută putem spune- de la 0 la câteva zeci de cereri intrate lunar.
Cum se face refinanţarea unui credit
- ROBOR, 28 aprilie 2022. Indicele ROBOR a crescut semnificativ şi se apropie de pragul de 5%
- Românii caută îngăduire pentru plata ratelor. Care sunt variantele ce pot fi luate în calcul pentru rezolvarea...
- Noua Casă 2022, tot mai lipsit de interes. Cu cât s-a scumpit un apartament care în 2020 era 63.000 de euro
Prin refinanţare, cei mai mulţi doresc ca, la soldul rămas de achitat, să plătească dobânda raportată la IRCC, nu la ROBOR.
Greta Neagu, reporter Observator: Să presupunem că în 2017, atunci când împrumuturile în lei erau raportate doar la indicele Robor, am contractat un credit de 85 de mii de euro. Plătim acum o rată de aproape 2.600 de lei. Însă, dacă facem refinanţare, adică transformăm soldul rămas, de 75 de mii de euro, într-un nou împrumut rata noastră raportată la IRCC va ajunge la 2.000 de lei.
O altă variantă este trecerea la o dobândă fixă. Pentru acelaşi tip de împrumut, rata scade de la 2.539 de lei la 2.458 de lei. Însă, pe termen lung...
Doru Iliescu, broker credite: Niciodată nu există nicio modalitate prin care dobânda fixă să fie mai bună decât aceeaşi dobândă, pentru acelaşi produs, dar variabilă, pentru că aici vorbim de profitabilitatea în cadrul contabilităţii băncilor.
Refinanţarea are, însă, şi un cost.
Ana Maria Feraru, broker credite: Costurile sunt undeva de 6-700 de euro. Este un cost pe care şi-l amortizează în şase luni de zile. Clientul economiseşte, anual, undeva la 1.200-1.300 de euro.
Pentru a scăpa de costuri, putem să mergem la bancă şi să depunem o simplă cerere de trecere de la Robor la IRCC. Însă banca nu e obligată să o aprobe. Creşterea dobânzilor nu îi afectează pe cei care au credite în euro.
Client-reporter: Nu mi-am luat în lei, în euro. Voiam să fac un credit în lei pentru maşină, dar nu.
- Aţi renunţat la idee.
- Am renunţat.
Prudenţa este cea mai bună soluţie în contextul unei perioade economice delicate. Pandemia şi războiul îşi pun, încă, amprenta pe bugetele tuturor.
Leonardo Badea, BNR: Au afectat şi continuă să afecteze sentimentul de consum şi pe cel investiţional.
Creditele ipotecare acordate anul trecut au depăşit valoarea totală de 4,32 miliarde de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰