Antena Meniu Search
x

De ce să ții cont la cumpărarea unei lăzi frigorifice? (P)

Românii sunt mari amatori de congelatoare. Asta pentru că stilul de viață autohton, cu alimente și conserve pregătite pentru iarnă impune nevoia unui spațiu de depozitare al acestora. Chiar dacă nu mai tăiem porcul la fel de mulți ca în trecut, există foarte multe familii care continuă această tradiție, iar mare parte din carnea rezultată are nevoie de un congelator, întrucât frigiderul singur nu face față. Există două categorii mari de congelatoare: verticale - cu aspectul și forma unui frigider sau ale unei combine frigorifice, respectiv congelatoare orizontale, numite și lăzi frigorifice.

de Redactia Observator

la 08.03.2021, 16:14

De ce să ții cont la cumpărarea unei lăzi frigorifice?
De ce să ții cont la cumpărarea unei lăzi frigorifice?

O ladă frigorifică, numită și congelator orizontal, este un electrocasnic popular în casele românilor, grație spațiului generos de depozitare și consumului redus de energie electrică. Dar lada frigorifică are și alte avantaje.

Înainte să cumperi o ladă frigorifică, însă, trebuie să ții cont de câteva lucruri care îți vor influența decizia:

1. Volumul:

Există lăzi frigorifice cu dimensiuni și volume de depozitare foarte variate, de la cele cu un volum net de depozitare de sub 150 de litri la cele cu capacitate mare, de peste 500 de litri. În funcție de dimensiunile casei tale, a familiei tale și a alimentelor pe care intenționezi să le depozitezi, trebuie să-ți estimezi nevoile. În general, o ladă frigorifică cu capacitate de până în 300 de litri e suficientă pentru un apartament la bloc, în timp ce una cu capacitate cuprinsă între 300 și 400 de litri este ideală pentru casă, unde ai mai mult spațiu.

Lada frigorifica - oferte

2. Clasa energetică:

Deși lăzile frigorifice sunt mai economice din punct de vedere al consumului de energie electrică, și între acestea există diferențe de eficiență energetică. Alege întotdeauna un model cu clasa energetică de la A+ în sus. Acestea consumă mai puțin curent electric cu până la 20%-30% decât un congelator clasic.

 3. Autonomia fără curent:

Unul din multele avantaje ale lăzilor frigorifice este că sunt ideale pentru conservarea alimentelor în cazul penelor de curent. Indiferent cât e de cald afară, datorită pierderilor reduse de aer rece din interior, lăzile frigorifice au o autonomie de până la 24 de ore fără probleme. Alege-o pe cea cu autonomia cea mai mare dacă știi că locuiești într-o zonă cu frecvente pene de curent.

Lada frigorifica - oferte (eMAG)

4. Zgomotul:

Spre deosebire de congelatoarele verticale, lăzile frigorifice fac mult mai puțin zgomot în funcționare. În general, producătorii lăzilor frigorifice menționează în fișele produselor numărul de decibeli produs de acestea, așa că poți alege în cunoștință de cauză o ladă frigorifică cât mai silențioasă.

5. Compartimentarea:

Marea majoritate a lăzilor frigorifice e prevăzută cu spații de compartimentare: unul, două, trei sau patru. În funcție de produsele pe care decizi să le păstrezi în lada frigorifică și de preferințele tale, o poți alege pe cea cu compartimentarea cea mai potrivită pentru tine. Cele mai multe au, însă, maxim două compartimente, tocmai pentru a gestiona mai bine spațiul în interior. La acest capitol, lada frigorifică este în dezavantaj față de un congelator vertical, care are mai multe rafturi și sertare, astfel că știi întotdeauna care aliment unde este depozitat. În lada frigorifică, alimentele de la fund riscă să rămână „uitate”.

6. Prețul:

În general, lăzile frigorifice sunt, oricum, variante mai economice decât congelatoarele verticale, dar chiar și între ele există diferențe de preț. Găsești, în funcție de posibilitățile și nevoile tale, dar și de brand-ul producător, lăzi frigorifice cu prețuri cuprinse între 600 de lei și 4000 de lei. Diferențele sunt date, evident, de caracteristicile amintite anterior. Cu cât mai voluminoasă, mai mare, cu mai mult spațiu la interior, cu cât mai eficientă energetic este o ladă frigorifică, cu atât va fi mai scumpă. Cu siguranță, însă, indiferent de buget, se găsește câte ceva convenabil pentru oricine. Și, tot garantat, în timp, o ladă frigorifică aduce beneficii care acoperă și amortizează investiția inițială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » De ce să ții cont la cumpărarea unei lăzi frigorifice? (P)