Antena Meniu Search
x

Video Deduceri din impozit pentru meditaţii, grădiniţe sau servicii medicale. Ce ar ascunde de fapt "noua invenţie fiscală" a Guvernului

Meditaţiile copiilor ar putea fi deduse din impozitul pe venit. Părinţii vor fi astfel încurajaţi să ceară bon fiscal profesorilor pentru a li se reduce din taxele pe salarii, iar cadrele didactice vor fi obligate să plătească impozit. Deduceri ar putea fi pregătite şi pentru plata creşei sau a serviciilor de sănătate. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 07.06.2024 , 21:30

Părinţii ar putea beneficia de deducere începând de anul viitor. "Va trebui ca meditatorul să emită factură. Documentele să fie colectate, duse la serviciul unuia dintre părinţi pentru ca ele să fie înregistrate în statul de salarii, care va avea o rubrica nouă deduceri pentru meditaţie. Asta înseamnă birocraţie. La 300 lei câştigul este 30 de lei pe lună", explică Dan Schwartz, expert fiscal. 

Executivul vrea să reducă astfel evaziunea fiscală

Executivul vrea să reducă astfel evaziunea fiscală din acest domeniu. Analiştii sunt sceptici. "Mă îndoiesc. Ar fi extrem de stufos şi birocratic sistemul. Automat va creşte preţul meditaţiilor cu rata de taxare, deci cumva tot părintele va plăti", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Vezi și

În 2022 la nivel național, puțin peste 9500 de profesori şi-au declarat veniturile din meditații în valoare de aproximativ 118 mil. lei. ANAF a colectat din impozite aproape 13 milioane de lei. În Capitală, doar 1.500 de profesori au notificat statul de faptul că primesc bani pentru lecţii private. În judeţele Tulcea şi Călăraşi, însă, mai puţin de 40 de cadre didactice au plătit impozite pentru această activitate. Părinţii cheltuie anual în medie 15.000 de lei pentru meditaţii. 

Măsurile ar putea fi incluse în noua reformă fiscală

Guvernul vrea să acorde deduceri şi pentru creșe, grădinițe, after-school-uri, școli, servicii de sănătate şi stomatologice, potrivit surselor Observator. Va exista şi un plafon până la care se vor putea acorda scutiri de taxe, însă suma nu a fost încă stabilită. Măsurile ar putea fi incluse în reforma fiscală pregătită de Executiv şi ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2025. 

"O astfel de nouă invenţie fiscală poate să ascundă de fapt dorinţa guvernanţilor de a renunţa la cota unică şi a introduce sistemul de impozitare progresivă care presupune acordarea de deduceri fiscale", a precizat Dan Schwartz, expert fiscal. 

"Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Astfel spus, salariile mici ar putea fi impozitate puţin sau chiar deloc, iar veniturile peste medie vor fi taxate mai mult. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri economice » Deduceri din impozit pentru meditaţii, grădiniţe sau servicii medicale. Ce ar ascunde de fapt "noua invenţie fiscală" a Guvernului