Video Câţi bani plătesc lunar părinţii pentru educaţia celor mici. Mărturia unei mame cu doi copii: "Aia mă opreşte să îl fac pe al treilea!"
România educată cu banii părinților. Deși învățământul e gratuit, de la meditații până la sport, totul se plătește. Oamenii spun că cei mai mulţi bani din bugetul familiei se duc pentru educaţia copiilor. Poate tocmai de asta, puțini se încumetă să mai facă doi sau mai mulți copii.
Pe Claudia am găsit-o în parc, la locul de joacă, cu cei doi băieţi de un an şi jumătate şi şase ani. Tânăra mămică ne-a spus cum îşi împarte bugetul pentru creşterea lor.
- Reporter: E greu?
- Claudia: Pe cât de greu, pe atât de frumos.
- Reporter: E scump?
- Claudia: Traiul? Da! Aia mă opreşte să îl fac pe al treilea!
- Reporter: Pe ce se duc cei mai mulţi bani?
- Claudia: Mâncare, activităţi pentru ei. Pe cel mare îl dai la engleză, fotbal, începe şcoala...
Şi Nina are aceleaşi cheltuieli pe care puţini părinţi le pot suporta. "Să zic... 2.000 de lei, la două luni, pentru ambii... Şi alimentaţie, dar asta e pe locul 3", spune Nina, mamă a doi copii. Pe locul 2 sunt alte lucruri: "Îmbrăcăminte, încălţăminte".
România educată cu banii părinţilor
- Tot mai mulți români renunță la studii după terminarea liceului. Cum arată situația la nivelul UE
- 40.000 de studenţi străini s-au înscris la facultăţile de la noi. Care e specializarea cea mai căutată
- Înscriere la grădiniţă şi creşă 2024. Regula care stabileşte ce copil va primi locul pe care se bat atâţia...
72% dintre români spun că educaţia e unul dintre cele mai costisitoare aspecte. Urmează hainele şi încălţămintea pentru 66 de procente. O alimentaţie sănătoasă e scumpă pentru 59% dintre români. La fel şi activităţile extraşcolare, spun mai bine de jumătate dintre părinţi - 56%.
"Dacă vrei să îţi realizezi copilul, renunţi la tine. Are activităţi sportive, tenis de două ori pe săptămână, karate că vrea ea... Şi plus limba străină, engleză, de mic trebuie să o înveţe", spune o bunică.
Aşa că întrebarea pe care mulţi şi-o pun e: Care mai e rolul şcolii? "Problema care se pune e care e rolul şcolii? Pentru că noi ajungem să investim foarte mulţi bani în meditaţii. Mii de lei pe lună, pardon, aproape e o medie a familiilor de middle class. Asta înseamnă că şcoala nu-şi mai face datoria. Altfel nu văd de ce ar trebui să investim ataţia bani în educaţia primară a copilului pentru a reuşi în viaţă", susţine Adrian Marcu, sociolog.
Comunicarea cu cei mici și gestionarea stresului sunt principalele provocări emoționale întâmpinate de părinți. Și relația cu partenerul e foarte importantă, pentru că de multe ori acesta are de suferit când în peisaj apar copiii. 56% dintre părinții români spun că dinamica familiei s-a îmbunătăţit odată cu apariţia copiilor. În schimb, 28% spun contrariul. Oricum, să crești un copil înseamnă multe provocări.
Tocmai de aceea, tot mai mulți tineri amână decizia de a întemeia o familie. "Mama, de exemplu, la 20 şi de ani a fost mămică. Generaţia mea, mai târziu, după ce am terminat şcoala, ne-am încadrat în muncă... Şi copiii mei şi mai târziu", povesteşte o bunică.
Sunt factorii care duc la scăderea dramatică a populației României de la un an la altul. Specialiştii estimează că, în acest ritm, în anul 2050, ţara noastră va avea doar 14 milioane de locuitori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰