Antena Meniu Search
x

Video Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Investiţie de 3 miliarde de euro, propusă de vecinii bulgari

Fără controale la frontieră pentru români şi bulgari, la intrarea cu maşina în Grecia. Este propunerea mai multor europarlamentari pentru autorităţile elene. Ideea este şi pe placul patronatelor din turism din Grecia. Nu este singura măsură care ar putea scurta drumul spre Thasos sau Salonic. Bulgaria plănuieşte să investească 3 miliarde de euro în drumuri de mare viteză, care să o lege de România şi Grecia. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 25.01.2024, 21:46

Vezi și

Drumul cu maşina către staţiunile greceşti ar putea putea fi parcurs mai repede de turiştii români. "Peste 1,3 milioane de români au mers în anul 2023 în Grecia, acolo unde şi-au petrecut vacanţele, iar în vară 250.000 au ales plajele din Bulgaria. În fiecare an, în plin sezon estival, se formează cozi la vămile dintre Bulgaria şi Grecia. Pentru favorizarea sectorului turistic, patru europarlamentari, doi români, un bulgar şi un grec, au propus ridicarea controlului la frontiera terestră dintre cele trei ţări", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Drum cu prioritate spre Grecia

Propunerea va fi analizată de ministrul Imigrației și Azilului de la Atena. Deja fac lobby pentru asta şi patronatele elene din turism, care se bazează pe turiştii români şi bulgari. Ruta către Thasos, de exemplu, va fi şi mai scurtă după ce autorităţile bulgare vor construi cu 3 miliarde de euro drumuri de mare viteză, care să conecteze ţara de vecinii de la sud şi nord.

"România astfel ar fi contectată cu turişti din Grecia, din Turcia, din Bulgaria, care ar veni spre România. Iar pentru turiştii români ar fi din nou o cale de acces foarte bună către Istanbul, către Alexandropolis, Salonic ori Burgas şi Varna", spune Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Pe acelaşi subiect

Coridorul ar putea să lege oraşul grecesc Alexandropolis de autostrada A1 din Bulgaria, care duce spre Burgas. O nouă autostradă va conecta Burgas de Varna. De aici sunt plănuite două drumuri expres către România. Unul spre Vama Veche, unde se poate face legătura cu Constanţa prin viitoarea Autostradă a Litoralului. Al doilea pleacă din Varna şi duce spre Călăraşi. Aici s-ar putea uni cu un viitor drum expres care merge până la Galaţi.

"Anul acesta vom scoate la licitaţie un drum alternativ la DN 39. Această autostradă, de fapt, se va numi alternativa Techirghiol, ea se va opri undeva după Olimp, dar de acolo se va continua cu alt drum şi se va duce înspre Vama Veche", a explicat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

"Un astfel de drum expres sau autostradă, ideal, ar înjumătăţi timpul de acces, cu alte cuvinte, în loc de 3-4 ore, de la Burgas şi până la Constanţa, s-ar putea face o oră şi jumătate", spune Florin Bărhălescu, ghid turistic.

Românii, turişti nelipsiţi în Bulgaria

Ideea îi bucură deja pe operatorii bulgari din turism, pentru care turiştii români sunt o mană cerească. "60%, pot să spun că sunt români. Românii au salvat turismul în Bulgaria, nu numai la Albena", susţine Dima Pusnava, director marketing complex Albena. 

Potrivit operatorilor din turism, cererea pentru sejururi în staţiunile bulgăreşti este cu 40% mai mare anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Investiţie de 3 miliarde de euro, propusă de vecinii bulgari