Antena Meniu Search
x

SUA avertizează iar China: Va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina. Răspunsul Beijingului

Statele Unite ale Americii au avertizat marţi că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de externe rus Serghei Lavrov. China a reacţionat spunând că respinge orice "critică sau presiune" cu privire la legăturile sale cu Rusia, relatează Agerpres, citând AFP. 

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 11:48

SUA avertizează iar China: Va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina
SUA avertizează iar China: Va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina - Profimedia

Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este "misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric" pentru SUA. Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea "altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă", după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile.

SUA, către China: Nu vom rămâne cu braţele încrucişate

"I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum totul e ok", a avertizat Campbell. "Aceasta este împotriva intereselor noastre", a adăugat el în Comitetul naţional pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Diplomatul american a răspuns astfel la o întrebare referitoare la vizita de marţi a ministrului afacerilor externe rus Serghei Lavrov în China, în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că este deschis pentru o întărire a coordonării între cele două ţări. Campbell a mai declarat că Washingtonul avertizase Beijingul dinainte că Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei în februarie 2022.

Pe acelaşi subiect

"Nu sunt sigur dacă ne-au crezut în totalitate sau dacă s-au gândit că este vorba poate de o acţiune de o anvergură mai mică şi nu de o mişcare amplă", a declarat Campbell.

Potrivit lui, China s-a îngrijorat de primele eşecuri ruse şi s-a străduit să reconstruiască "capacităţile militare" ale Moscovei.

SUA: Rusia s-a reorganizat aproape complet

Însă, la peste doi ani de atunci, "Rusia s-a reorganizat aproape complet şi reprezintă o ameninţare importantă pentru Ucraina şi regiune", a mai spus diplomatul american.

SUA au ameninţat în repetate rânduri China cu sancţiuni dacă ea va oferi un sprijin consecvent Rusiei.

Potrivit SUA, Rusia se orientează tot mai mult către armament din Coreea de Nord şi Iran, două ţări aflate sub incidenţa sancţiunilor, pentru a-şi duce războiul împotriva Ucrainei. 

China: Avem dreptul la cooperare cu Rusia

China a declarat miercuri că respinge orice "critică sau presiune" cu privire la legăturile sale cu Rusia. "China şi Rusia au dreptul să aibă o cooperare normală pe plan economic şi comercial", a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"Nu ar trebui să existe interferenţe sau limite pentru acest tip de cooperare, iar China nu acceptă critici sau presiuni" în acest sens, a adăugat ea. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze a dat asigurări miercuri că Beijingul "a jucat întotdeauna un rol constructiv" în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina.

"Dacă o ţară este cu adevărat preocupată de pacea în Ucraina, şi speră ca această criză să se încheie în curând, atunci ar trebui să se gândească mai întâi la cauzele fundamentale ale crizei", a mai spus Mao Ning. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » SUA avertizează iar China: Va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina. Răspunsul Beijingului