Antena Meniu Search
x

Economia Germaniei a evitat recesiunea cu o creștere modestă, dar peste aşteptări, de 0,2% în primul trimestru

Economia Germaniei a evitat recesiunea după ce a înregistrat o creștere modestă de 0,2% în primul trimestru al anului, oricum peste așteptări. Cu toate astea, datele revizuite pentru ultimul trimestru din 2023 arată însă o contracție de 0,5%, de la 0,3% raportată iniţial. 

de Redactia Observator

la 30.04.2024, 12:52

Economia Germaniei a evitat recesiunea cu o creștere modestă, dar peste aşteptări, de 0,2% în primul trimestru
Economia Germaniei a evitat recesiunea cu o creștere modestă, dar peste aşteptări, de 0,2% în primul trimestru - Profimedia

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest, dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi, relatează Reuters, citat de Agerpres. Datele preliminare publicate marţi de Oficiul federal de statistică arată că Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,2% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.

Economia Germaniei, susţinută de construcții și exporturi

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de doar 0,1%. Creşterea economică a Germaniei a fost influenţată în primul rând de majorarea investiţiilor în construcţii şi exporturi, a precizat Destatis. În schimb, consumul privat a scăzut.

Pe de altă parte, Destatis a revizuit în jos datele privind performanţele înregistrate de economia germană în ultimul trimestru din 2023, până la o contracţie de 0,5%, o performanţă mai slabă decât contracţia de 0,3% anunţată iniţial. Pe ansamblul întregului an 2023, Germania a înregistrat un declin al PIB de 0,2%, potrivit celor mai recente calcule.

Pe acelaşi subiect

Cea mai mare economie a Europei a trecut de cel mai dificil moment

Analiştii estimează că cea mai mare economie a Europei a trecut de cel mai dificil moment. În cele mai recente prognoze ale sale, guvernul de la Berlin mizează pe o creştere a PIB de 0,3% în acest an, după contracţie de anul trecut. Pentru 2025, noile prognoze ale Guvernului german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1%.

În cel mai recent raport World Economic Outlook, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, cu 0,3 puncte procentuale, estimările privind avansul economiei germane în 2024 şi 2025, mizând pe o creştere de doar 0,2% în acest an şi un avans de 1,3% anul viitor. Ambele estimări sunt sub cele privitoare la evoluţia zonei euro, care, potrivit FMI, ar urma să înregistreze un avans de 0,8% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025, ceea ce arată că Germania a devenit codaşa zonei euro, după ce anul trecut a fost singura mare economie care a suferit o contracţie a PIB.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Economia Germaniei a evitat recesiunea cu o creștere modestă, dar peste aşteptări, de 0,2% în primul trimestru