Antena Meniu Search
x

Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător. PIB-ul ţării a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru

Economia Rusiei a intrat într-o recesiune, deoarece produsul intern brut a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru, potrivit primelor estimări publicate miercuri de Agenția Națională de Statistică, Rosstat, potrivit The Moscow Times. Rusia s-a descurcat bine din punct de vedere economic la începutul lui 2022, când avea o creștere de 3,5% a PIB-ului. 

de Marina Dinu

la 16.11.2022, 22:36

Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător
Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător - Shutterstock

Scăderea PIB-ului din al treilea trimestru a urmat după o scădere similară, cu patru procente, în al doilea trimestru. Pe măsură ce sancțiunile Occidentului s-au înmulţit, economia Rusiei a fost din ce în ce mai afectată. 

Scăderea de patru procente a producției între iulie și septembrie a fost, totuşi, mai mică decât scăderea de 4,5% pe care o așteptau analiștii.

Contracția a fost determinată de o scădere cu 22,6% a comerțului cu ridicata și de o scădere cu 9,1% a comerțului cu amănuntul.

Dintr-o perspectivă pozitivă, industria construcțiilor a crescut cu 6,7%, iar agricultura cu 6,2%. 

Pe acelaşi subiect

Ultima recesiune a economiei din Rusia, în pandemie

O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție economică, iar ultima dată când Rusia a cunoscut o recesiune tehnică a fost la sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021, în plină pandemie de coronavirus. 

Economia Rusiei s-a descurcat bine la începutul lui 2022, cu o creștere de 3,5% a PIB-ului, dar începutul ofensivei de pe teritoriul ucrainean a declanșat o serie de sancțiuni dure din partea Occidentului. 

Restricțiile la exporturi și la importuri, lipsa de personal și problemele cu aprovizionarea pentru piesele de schimb au pus o presiune puternică asupra economiei ţării. 

Pe 8 noiembrie, Banca Centrală a estimat că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an. FMI și Banca Mondială estimează o scădere a PIB-ului Rusiei de 3,4% și, respectiv, 4,5%.

Rata șomajului din Rusia a fost de 3,9% în septembrie

În ciuda unei economii în scădere, rata șomajului din Rusia a fost de 3,9% în septembrie, potrivit Rosstat.

În octombrie, Banca Centrală din Rusia și-a menținut dobânda cheie la 7,5%. A fost prima dată de la începutul războiului când rata cheie a rămas neschimbată.

Banca Centrală nu plănuiește să modifice cursul până la sfârșitul anului, acesta fiind un semn de „adaptare” la o „nouă realitate”, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

După ce Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale din cauza ofensivei din Ucraina, banca a majorat drastic rata cheie de la 9,5% la 20%, în încercarea de a contracara inflația și de a susține rubla.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător. PIB-ul ţării a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru