Economie lovită de coronavirus. Numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 70%
Pandemia de coronavirus loveşte grav economia. Nesiguranţa zilei de mâine îi face pe cei care se gândeau să înceapă o afacere să mai aştepte. Imediat după declararea stării de urgenţă, numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut cu aproape 70 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Numărul firmelor nou înființate s-a prăbușit.
- Multe afaceri s-au închis.
Pandemia de coronavirus loveşte grav economia. Nesiguranţa zilei de mâine îi face pe cei care se gândeau să înceapă o afacere să mai aştepte. Imediat după declararea stării de urgenţă, numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut cu aproape 70 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În stand by sunt şi cei care ar fi vrut să-şi extindă afacerile, iar analiştii spun că un sfert şi-au încetat deja activitatea. Speranţă însă există. Vor reuşi să treacă de criză cei care au rezerve de bani şi îşi pot muta afacerile în online.
Dacă în anii trecuţi antreprenorii erau preocupaţi de extinderea afacerilor, criza le-a schimbat priorităţile. Acum majoritatea caută soluţii să-şi continue activitatea.
Speriaţi de efectele în lanţ ale coronacrizei, mulţi dintre cei care aveau în plan deschiderea unei afaceri noi şi-au amânat proiectele.
Numarul firmelor nou infiintate au scazut dramatic in această perioadă. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, erau undeva la 3.500 – 3.600 de noi companii, ei bine săptămâna trecută au fost înregistrate doar 670 de astfel de firme.
Astfel, numărul firmelor înfiinţate la nivel naţional a scăzut cu 69% în primele două săptămâni de la decretarea stării de urgenţă. Şi nici viitorul nu arată mai luminos.
Deşi criza afectează pe toată lumea, sunt şi sectoare care înregistrează creşteri. Printre ele, industria IT sau cea farmaceutică.
În faţa crizei produse de pandemie, rezistă însă şi cei care pot vedea oportunităţile.
Cele mai recente statistici arată că 95% din economia românească este formată din microîntreprinderi și firme mici, cu puţini angajați. Experţii estimează că 300.000 dintre firmele din România riscă să intre în insolvenţă în următoarele luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰