Video Economistul Nouriel Roubini prevede începutul unei crize fără precedent: "Acest dezastru pare inevitabil. Întrebarea nu este dacă, ci când"
Sfârşitul pandemiei ar putea însemna începutul unei crizei fără precendent. Indatorarea excesivă a statelor şi scumpirile în lanţ sunt cele mai mari pericole. Problemele semnalate la nivel mondial nu îngrijorează guvernul de la Bucureşti. Premierul se laudă cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.
Noriel Roubini, economistul care a anticipat criza financiară din 2008, trage un nou semnal de alarmă: "Guvernele și băncile centrale creează condițiile pentru mama tuturor crizelor. Acest dezastru pare inevitabil. Întrebarea nu este dacă, ci când"
Previziunile economistului Noriel Roubini au avut ecou şi la Bucureşti
Mugur Isărescu, guvernatorul Bancii Naţionale: Sper din toată inima sa nu aibă dreptate. Depinde de mărimea crizei. Avem din păcate doua deficite gemene – deficitul fiscal și deficitul de cont curent și ar fi bine ca o eventuală situație tensionată să ne prindă cu aceste deficite la niveluri cât mai scăzute
Şi în urma cu fix un an, într-un interviu exclusiv pentru Observator, celebrul profesor de economie spunea ca se apropie vremuri tulburi.
- Va veni ”mama tuturor crizelor” după pandemie, anunță economistul Nouriel Roubini. Unde greșesc guvernele...
- Statul vrea să taxeze activităţile casnice. Muncitorii vor fi plătiţi cu tichete de 15 lei, dar vor încasa doar...
- Guvernul se pregăteşte să reglementeze activităţile casnice. Potrivit INS, 39% din populație este inactivă
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
Nouriel Roubini, profesor de economie: Ne aflăm în timpul uneia dintre cele mai grele perioade de recesiune din istorie, provocată de pandemia de coronavirus. Cele mai multe dintre ţările lumii au închis activităţile economice pentru câteva luni pentru a nivela curba şi a restrânge rata de infectare, aşa că, în ceea ce priveşte scăderea activităţilor economice, asta a fost mult mai severă chiar şi decât în criza financiară globală din 2007-2009.
Adrian Negrescu, consultant economic: S-au adunat nori negri asupra economiei mondiale. Statele din întreaga lume s-au indatorat peste măsură în acest an covid, companiile afectate de criza încearcă sa recupereze din preturi toate pierderile din perioada pandemiei. Practic aceste semne pot genera o criză masivă.
Premierul României nu pare să fie speriat de previunea sumbră care a făcut înconjurul lumii. Din contră. Într-o postare pe facebook, Florin Cîtu se laudă cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Nu vorbeste însă şi de datoria publică care a explodat în anul pandemiei. Sau de valul de scumpiri din ultima vreme.
Anca Bidian, analist financiar: Pericolul, da! El există. Nu sunt niveluri îngrijorătoare de inflaţie. Ingrijorător e trendul.
Adrian Negrescu, consultant economic: România se află la bătaia dintre mai multe vânturi, vulnerabilă, fără bani şi cu o economie extrem de instabilă din punct de vedere a perspectivelor economice.
Localnic: Ne îndreptăm cu paşi repezi după ce se întâmplă la noi în ţară, cu scumpiri
Deja inflaţia se apropie de 4%. Cel mai mult s-au scumpit combustibilii, energia electrică şi gazele naturale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰