Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Efectele celei mai puternice furtuni solare care a lovit Pământul în ultimii 160 de ani

Dacă v-aţi simţit ciudat sau anumite aparate s-au defectat în ultimele zile, de vină ar putea fi furtuna solară care a lovit Pământul. Potrivit specialiştilor, asta înseamnă o explozie puternică de radiații şi particule. Furtunile solare pot afecta conexiunile radio şi GPS, dar şi sănătatea oamenilor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 20.07.2022 , 19:48

O undă de particule electromagnetice a lovit noaptea trecută Pământul.

Adrian Şonka, astronom: „Când soarele e la maximum, timp de câţiva ani de zile, sunt zilnice aceste fenomene. Apoi avem perioade de calm, când nu se întâmplă mai deloc cu lunile.”

Prof. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizic UAIC Iaşi: „Practic avem un ocean de particule şi radiaţii electromagnetice care sunt răspândite şi împrăştiate pe Pământ. In anumite condiţii, fluxul puternic de protoni pot produce nişte cutremure.”

Vezi și

Specialiştii analizează în timp real compoziţia şi proprietăţile particulelor care se îndreaptă către Pământ.

Exploziilor solare formează superbe aurore boreale, dar şi perturbări periculoase

Adrian Şonka, astronom: ”Sateliţii din spaţiul cosmic pot suferi anumite probleme temporare, cum ar fi să trebuiască să fie întrerupţi ca să nu păţească ceva circuitele de la bordul lor.”

Potrivit specialiştilor în domeniu, principalele dispozitive care ar putea avea probleme din cauza furtunilor solare sunt cele care funcţionează pe bază de comunicaţii radio, dar şi cele de tip GPS. In cazul acestora, zilele acestea s-ar putea să se înregistreze mai multe bruiaje.

Sănătatea ne poate fi afectată

Prof. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizic UAIC Iaşi: „Să stăm mai feriţi de razele solare, să stăm în casă, să purtăm îmbrăcăminte adecvata şi ochelari de soare potriviti pentru astfel de intensităţi mai mari ale radiaţiei.”

Furtuni solare de intensitate la fel de mare au mai fost înregistrate în anul 1859. Specialiştii spun că vor fi din ce în ce mai dese.

Adrian Şonka, astronom: „Nu ne putem lupta cu soarele. Singura modalitate este să vedem când se întâmplă, să calculăm foarte bine când ajunge la Pământ, să întrerupem anumiţi sateliţi care pot fi afectaţi.”

Din momentul exploziei, durează aproximativ trei zile până când particulele ajung pe Pământ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Efectele celei mai puternice furtuni solare care a lovit Pământul în ultimii 160 de ani