Antena Meniu Search
x

Energia electrică s-ar putea scumpi, după protestele de la Complexul Energetic Oltenia

Protestele de la Complexul Energetic Oltenia ar putea mări factura la energie, susţin specialiştii. Deşi li s-a promis o creştere salarială de 12%, plus vouchere de vacanţă, minerii vor mai mult. Unii au intrat în greva foamei.

Vezi și

Protestele de la Complexul Energetic Oltenia ar putea mări factura la energie, susţin specialiştii. Deşi li s-a promis o creştere salarială de 12%, plus vouchere de vacanţă, minerii vor mai mult. Unii au intrat în greva foamei, alţii au blocat preluarea unui tren care transporta cărbune la o termocentrală. Dacă protestele vor continua, România va cumpăra mai multă energie electrică scumpă, din import.

În faţă sediului Complexului Energetic Oltenia, zeci de mineri au intrat în greva foamei.

Marian Pescaru - preşedintele sindicatului ELCFU Motru: Am intrat din cauza faptului că e o diferenţă foarte mare de salarii între noi şi excavatorişti, între clasele noastre, între secţii.  

După negocierile de la Ministerul Energiei, au obţinut luni o creştere salarială de 12% şi vouchere de vacanţă. Cu toate acestea, sunt în continuare numulţumiţi. 

Nu mai pot suporta să trăiască cu 2.000- 2.500 de lei pe lună. Toate s-au scumpit, mărturiseşte un miner.

Pentru a bloca activitatea companiei, minerii au împiedicat preluarea unui tren încarcat cu tone de cărbune. 

După ce locomotiva s-a întors cele 16 vagoane au rămas aici pe şine. Cele 800 de tone trebuiau să ajungă la Işalniţa, acolo unde asigurau funcţionarea centralei pentru două zile. 

Complexul Energetic Oltenia acoperă 30% din producţia naţională de energie electrică. Dacă se opreşte activitatea pe termen lung, România va importa mai multă energie electrică la preţuri mult mai mari. 

Răzvan Nicolescu - consultant energie: Cred că dacă protestele vor dura mai mult de o săptămână, am putea asista la creşteri în facturile consumatorilor casnici şi industriali de două cifre, două cifre însemnând mai mult de 10%.

Într-o săptămână, rezervele de cărbune ale companiei s-ar putea epuiza, spun analiştii, ceea ce ar putea pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. 

Daniel Apostol - director editorial Jurnalul: Având mai puţină energie electrică produsă autohton, la un consum sporit, va trebui să importăm. Când cerere e mare preţul creşte la rândul lui, ceea ce însemnă că pe factura consumatorului casnic e posibilă o observare a unei scumpiri a energiei electrice. 

Energia electrică din import poate să coste şi dublu faţă de ceea produsă în România. 

Răzvan Nicolescu - consultant energie: Nu vreau să speculez, preţurile pot să difere de la o zi la alta. Poate să fie cu 20%, 30%, dublu depinde de context.

Mai mulţi mineri au fost somaţi să dea explicaţii în instanţă pentru instigare la grevă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Energia electrică s-ar putea scumpi, după protestele de la Complexul Energetic Oltenia