Euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. Prognoza analiştilor: ce scumpiri va aduce

De Redactia Observator.
Publicat: 28.06.2021, 11:02.
Actualizat: 28.06.2021, 11:11

Peste 93% dintre analiștii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653 lei/euro, în timp ce pentru 12 luni cursul mediu prognozat este 5,0183 lei/euro, relatează Mediafax.

Euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. Prognoza analiştilor: ce scumpiri va aduce

Euro, curs valutar

Profimedia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte).

“Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criză Covid-19. Această evoluție este consistentă cu majorarea anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creșterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce și la majorarea ratei inflației”, declară Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

De asemenea, componentă de condiții curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte față de luna anterioară. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

Este de remarcat faptul că 84% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației. De asemenea, 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor imobiliarelor de tip rezidențial (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 65%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenți anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 6,4%. În termeni reali, creșterea PIB în anul 2021 este estimată la o valoare medie de 6,1%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Citește și:

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de aproape 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro