Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Europa, inclusiv România, a crescut importurile maritime de petrol din Rusia. Cât a câştigat Putin săptămâna trecută

Livrările maritime de țiței ale Rusiei au crescut săptămâna trecută, recuperând pierderile anterioare, relatează Bloomberg. Exporturile maritime de ţiţei către clienţi europeni au ajus la cel mai înalt nivel din aprilie încoace, deşi în luna iunie UE a anunţat un embargo asupra petrolului rusesc care urmează să intre în vigoare la finalul anului. Sunt rafinării care continuă să importe petrol, chiar și după invadarea Ucrainei.

de Redactia Observator

la 23.08.2022 , 16:08

Europa, inclusiv România, a crescut importurile maritime de petrol din Rusia. Cât a câştigat Putin săptămâna trecută
Europa, inclusiv România, a crescut importurile maritime de petrol din Rusia. Cât a câştigat Putin săptămâna trecută - Shutterstock

Livrările totale au crescut la 3,41 milioane de barili pe zi în săptămâna până la 19 august, arată datele monitorizate de Bloomberg. În comparaţie, cu 3,24 milioane de barili pe zi, anterior. Toată creșterea a fost înregistrată în Europa, către clienți din Marea Mediterană, nordul Europei și regiunea Mării Negre. Exporturile către țările mediteraneene au crescut cu 140.000 de barili pe zi, fiind cea mai mare creștere. Embargoul Uniunii Europene privind importurile maritime de țiței rusesc urmează să intre în vigoare în decembrie.

În acest context, Moscova caută noi piețe pentru ţiţeiul său, precum Sri Lanka, aflată în criză economică, sau Egipt, ţară vizitată luna trecută de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Şi regimul taliban din Afganistan este interesat să cumpere aproximativ 1 milion de barili de țiței din Rusia, potrivit RIA Novosti.

Pe baza destinațiilor actuale, fluxul de țiței rusesc către Asia a continuat să scadă, la 1,71 milioane de barili pe zi în cele patru săptămâni până în 19 august, de la peste 2,1 milioane de barili pe zi în aprilie și mai. India își menține apetitul pentru petrolul rusesc, dar rafinăriile de aici primesc reduceri mai mici decât acum câteva luni. Sumele încasate de Kremlin din taxele pe exportul de țiței rămân mai mari decât erau înainte de război. Rusia a câştigat în medie pe patru săptămâni 175 de milioane de dolari, în perioada de până pe 19 august.

Articolul continuă după reclamă

Exporturile către țările mediteraneene au crescut la cel mai înalt nivel din acest an potrivit unei medii pe patru săptămâni. Cantitatea de ţiţei transportat din Rusia în nordul Europei în cele patru săptămâni până la 19 august a crescut, în medie, cu 398.000 de barili pe zi. Destinaţia dominantă: rezervoarele din Rotterdam. Şi livrările combinate către Bulgaria și România au crescut la cel mai mare volum din ultimele șapte săptămâni.

Veniturile săptămânale ale Moscovei din taxele de export au crescut cu 38 de milioane de dolari, adică 26%, la 183 de milioane de dolari, conform calculelor Bloomberg. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri economice » Europa, inclusiv România, a crescut importurile maritime de petrol din Rusia. Cât a câştigat Putin săptămâna trecută