Video Experții în energie vin cu vești proaste privind facturile din ianuarie. Cine ar putea fi exclus de la prețul plafonat
Nici bine nu s-a schimbat legislaţia, că au început să apară cozile la furnizorii de energie. Cei care trebuie să depună cereri pentru tarife subvenţionate stau la cozi ca să îşi asigure facturi mai mici. Experţii în energie au descoperit noi erori în lege și spun că aproape un milion de români ar putea plăti facturi mai mari la început de an.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Imaginile primite la rubrica Fii Observator au fost filmate la Bârlad, la sediul unui furnizor de electricitate. Zeci de localnici au stat la coadă să depună declaraţiile care le permit să plătească preţ plafonat.
Localnic: E multă birocraţie. Multă birocraţie. Se stă şi la coadă.
Localnic: Nu ştiu ce o să fie cu nebuneala asta. Aşteptăm. Nimeni nu are grija noastră.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Există posibilitatea să facă aceste declaraţii online. Marea majoritate a furnizorilor au soluţii informatice pe website, unde se pot depune online aceste declaraţii. Deci recomand evitarea cozilor la furnizori. Furnizorii ar putea face şi ei informări în masă către toţi consumatorii. Ni se va aplica respectivul plafon din momentul în care facem această declaraţie.
- Mulţi români, obligaţi să plătească mai mult la curent în 2023, și pentru ce au consumat în 2022. Nouă...
- Cine sunt cei 1.000.000 de români care ar putea să nu primească facturile la energie în ianuarie. Furnizorii,...
- Mister lămurit: cine va trebui să depună declarația pentru plafonarea prețului la energie. Facturile vor...
Specialiştii descoperă situaţii bizare în noua lege a facturilor
Legea lasă furnizorilor să aplice şi retroactiv tariful de un lei şi 30 de bani pe kilowatt/oră proprietarilor cu mai multe imobile.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Începând cu 1 septembrie e nevoie ca furnizorul să aplice un tarif plafonat doar la un singur loc de consum. La celelalte locuri de consum urmând să se aplice un alt preţ. Iar acest lucru ar trebui să determine ca furnizorii să refactureze consumul de energie electrică. Este o situaţie aberantă, care pune la zid consumatorul. Consumatorul neavând cum să-şi demonstreze capacitatea lui de a alege un loc de consum care este specific domiciliului sau reşedinţei.
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei garantează, însă, că nu se va întâmpla aşa ceva: legile nu se aplică retroactiv.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Legile nu se aplică retroactiv. Legile se aplică începând cu data intrării lor în vigoare, care a fost 16 decembrie. Deci acestă regulă de a acorda preţul plafonat de 68 sau 80 de bani pentru un singur loc de consum, în cazul consumatorilor care au mai multe locuri de consum se aplică începând cu 16 decembrie.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Creează confuzie. Explicaţia este aceea că această lege este o lege de aprobare a unei ordonaţe. Oug 119, care a fost emisă la 1 sept 20222. În consecinţă, legea de aprobare trebuia să facă referinţă şi la perioada dintre 1 sept şi sfârşitul anului.
În curând, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei i-ar putea obliga pe furnizori să accepte plata eşalonată a facturilor transmise cu întârziere. Hidroelectrica aplică deja acest lucru. Abonaţii companiei de stat vor putea să achite restanţele în șase tranșe lunare egale, dacă cer asta furnizorului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰