Antena Meniu Search
x

Video Mister lămurit: cine va trebui să depună declarația pentru plafonarea prețului la energie. Facturile vor întârzia la anul

S-a făcut lumină în legea facturilor, după întâlnirea de gradul zero între furnizori şi Autoritatea de Reglementare. În urma şedinţei, s-au pus de acord: NU toţi clienţii trebuie să depună cereri şi declaraţii pentru tarife mai mici. Doar câteva categorii speciale trebuie să facă asta. Însă chiar şi cei care nu se încadreză, teoretic, în prevederile legii, pot beneficia de plafon. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 15.12.2022, 19:16

Vezi și

Familiile cu cel puţin trei copii, cele monoparentale şi persoanele care folosesc aparate medicale trebuie să depună cereri la furnizori ca să primească facturi mici. Vor plăti 68 de bani pe kWh, indiferent cât consumă. Legea se va aplica în cazul lor din luna ulterioară depunerii solicitării. Există însă portiţe perfect legale prin care lista beneficiarilor poate fi extinsă. 

Cum poate fi extinsă lista beneficiarilor

"Familie monoparentală înseamnă că unul dintre membrii familiei are în întreţinere un copil. Poate să fie doi copii, există posibilitatea ca fiecare să declare că are în întreţinere unul dintre aceşti copii. Şi ambii părinţi să îndeplinească condiţiile legale", spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

Cei care au două sau mai multe locuinţe trebuie să facă şi ei cerere. Vor fi nevoiţi să aleagă un singur imobil pentru preţ plafonat. Cine are o singură locuinţă intră automat în tariful subvenţionat. "Consumatorii care au mai mult de un loc de consum, ei automat vor fi încadraţi şi vor putea să beneficieze de plafon pentru locul de consum care corespunde cu adresa de domiciliu. Urmând ca, dacă acest lucru nu le convine, doar în acest caz să depună cerere şi declaraţie la furnizor pentru un alt loc de consum indicat de client", explică Zoltan Bege-Nagy, vicepreşedintele ANRE.

Pe acelaşi subiect

Portiţe legale pentru facturi plafonate la energie

"Tarifele de 68 şi 80 de bani pe kWh sunt valabile pentru o singură adresă. Pentru celelalte imobile, clientul va plăti preţul maximal, de 1,3 lei pe kWh, indiferent de cât consumă. Însă şi aici există posibilităţi prin care clienţii cu mai multe case să primească preţuri mici la toate locurile de consum", spune Lucia Cujbă, reporter Observator. 

Există trei soluţii. Transferul contractului de furnizare pe numele unui alt membru al familiei, încheierea unui contract de închiriere sau a unui contract de comodat. "Este legal. Legea nu interzice ca atât soţia, cât şi soţul să aibă contract de furnizare pe imobilele deţinute", a precizat Zoltan Bege-Nagy, vicepreşedintele ANRE. 

Situaţia se complică însă în cazul proprietarilor care au mai multe locuri de consum, la furnizori diferiţi. "Furnizorul meu nu are de unde să ştie că eu nu mai am un alt loc de consum. Decât dacă eu declar că eu n-am un alt loc de consum", susţine Dumitru Chisăliţă, expert în energie. "În acest caz, vom încerca noi să identificăm aceste situaţii şi să comunicăm noi furnizorilor", adaugă Zoltan Bege-Nagy, vicepreşedintele ANRE.

Facturile la energie, trimise cu întârziere

Deşi au fost făcute clarificări, furnizorii spun că facturile vor întârzia şi anul viitor. "Este un nou mecanism de facturare. Întarzieri de minimum o lună. Furnizorul nu are capacitatea de a verifica, nici capacitatea de a prelucra în timp util aceste informaţii", susţine Corneliu Bodea, expert în energie. 

Solicitările pot fi trimise online furnizorilor, dar pot fi şi lăsate în sediile acestora. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Mister lămurit: cine va trebui să depună declarația pentru plafonarea prețului la energie. Facturile vor întârzia la anul