Antena Meniu Search
x

Video Explozie pe piaţa de imobiliare. Harta preţurilor pe metru pătrat în Bucureşti

Imobiliarele nu cunosc criza. Vânzările au explodat, la fel şi preţurile. Numai în ultima lună s-au vândut, în medie, 1900 de locuinţe pe zi. Experţii spun că loc de ieftiniri nu există. Din contră. Doar că, de anul viitor, concomitent cu preţurile locuinţelor, va creşte şi costul creditării.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 17.12.2021, 20:25

Vezi și

2021 a fost anul recordurilor pe piaţa rezidenţială. În cele 11 luni s-au vândut cu 56% mai multe locuinţe la nivel naţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în noiembrie peste 57 de mii de locuinţe şi-au găsit cumpărător. Asta înseamnă 1.900 de tranzacţii pe zi. "E un an care a crescut ca Făt-Frumos. Un an în care vânzătorii se bucură că preţurile au crescut. Cei care nu se bucură sunt cumpărătorii, pentru că au fost nevoiţi să se împrumute mai mult", spune Dragoş Nichifor, analist financiar.

În medie, preţurile locuinţelor au crescut cu 15 la sută, la nivel naţional. Pe zona de case însă, unde şi cererea a explodat, scumpirile au fost şi mai mari. "Mulţi din potenţialii cumpărători s-au uitat către apartamente mai mari. S-au mutat de la apartamente de 2 camere la 3 camere, de la 3 camere la case", arată Cristian Nicola, expert în imobiliare. "Putem să observăm creşteri de 30 – 40, chiar 50% la preţuri faţă de ceea ce se tranzacţiona la început de pandemie", a precizat Dragoş Nichifor.

Preţuri imobiliare. Cu cât se vinde metrul pătrat în Bucureşti

În zona de nord a Capitalei, un metru pătrat util se vinde cu 2000 - 2200 euro, în zona centrală - Universitate, Unirii, - metrul pătrat util se vinde chiar şi cu 3.000 euro, iar în cartiere precum Drumul Taberei sau Titan preţurile nu sar de 1600 euro pe metru pătrat. Piaţa imobiliară a crescut şi pentru că dobânzile au fost foarte mici. "Creditarea nu va mai fi în minimul de ieftin, va fi la un nivel la care clienţii cumpărători vor începe să fie mai atenţi", crede Dragoş Nichifor.

Pe acelaşi subiect

Cei care vor să se mute în casă nouă trebuie să îşi facă bine calculele dinainte. "O locuinţă o cumperi o dată, dar după trebuie să o gestionezi mulți ani. Nu îmi cumpăr din prima o casă cu şapte camere și trei băi că poate o să am o familie numeroasă", spune Anca Bidian, analist financiar. 

"Dacă te temi că va veni o criză economică încerci să îţi achiziţionezi viitoarea locuinţă de la un dezvoltator cu nume, un dezvoltator sigur, cu un istoric bun și targhetezi un avans de 15 – 20%", explică Ionuţ Stan, consultant terenuri.

Cei care îşi cumpără locuinţele prin credite imobiliare ar fi bine să nu se arunce la suma maximă pe care o pot accesa. Gradul de îndatorare n-ar trebui să depăşească 25% - 30% din veniturile unei familii. O creştere chiar şi cu un punct procentual a dobânzii înseamnă o creştere a ratei cu aproximativ 200 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Explozie pe piaţa de imobiliare. Harta preţurilor pe metru pătrat în Bucureşti