Antena Meniu Search
x

"Facem aşa un echilibru între preţ-calitate". Românii, tot mai interesaţi de vinurile premium. Cât costă o sticlă de la un producător local

Românii vor să bea vin ieftin şi bun. Vinurile de soi românesc au un fel de vino-ncoace. Interesul românilor pentru vinurile de calitate creşte de la un an la altul, iar asta se vede şi în numărul tot mai mare de wine-baruri care şi-au adunat o clientelă selectă. Eticheta, preţul şi sticla sunt elementele importante atunci când vrem să alegem un vin premium şi pentru care nu vrem să scoatem mulţi bani din buzunar.

Alin Stan
de Alin Stan

la 14.10.2023, 21:49

Vezi și

Bun e vinul românesc şi nu trebuie să fie neapărat scump pentru a fi de calitate. 

"Mă uit un pic la struguri, la soi, la vintige. Eticheta, da, este prima care îşi atrage atenţia şi preţul. În medie, să zic că undev ala 30 de lei."

"Să fie fresh, să fie proaspăt cu note distincte. Facem aşa un echilibru între preţ-calitate. Au fost vinuri şi la 30 de lei foarte bune şi la 35 de lei." 

Vinurile premium pornesc de la 30-35 de lei, în funcţie de sortiment. 

Melania Ardelean, somelier: "Un producător care se respectă, o cramă de calitate, întotdeauna va oferi calitate indiferent că vorbim de un vin economic şi la economic mă refer la un vin de 20 de lei, spre exemplu sau la 700 de lei. Ceea ce face un vin ca să fie mai scump este atât perioada de maturare, fie la sticlă, fie la butoi, zona din care provine acesta." 

Chiar dacă nu costă o avere, multe de vinuri au ajuns să fie medaliate la concursuri importante din lume. Sau câştigă detaşat în preferinţele cumpărătorilor.

Livia Gîrboiu, producător: "Primul impact pe are îl are clientul cu produsul este clar eticheta. Eticheta trebuie să te inspire. Avem vinuri care pleacă de la 20 de lei până la o mie de lei. Ediţiile care sunt foarte limitate."

Nicolae Cristian, producător: "Este un rose puţin mai special şi culoarea este puţin mai închisă, mai trandafirie. A luat medalia de bronz la Versailles." 

Alegerea unui vin e o chestiune de gust

Ioana Mechea, producător: "Aici am un vin deosebit. Este Mourvedre. Este un soi care are o parte foarte catifelată şi sălbatică în acelaşi timp. Fructe roşii şi fructe negre. Partea aceea sălbatică este un pic de piele de pământ, de ciuperci. Aceasta este partea de evoluţie în sticlă."

România este pe locul 13 în lume la capitolul consum cu 25 de litri pe cap de locuitor şi pe locul şase în Europa la producţia de vin. Conform Institutului Național de Statistică, valoarea pieței interne a vinului a fost estimată anul trecut la 1,5 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "Facem aşa un echilibru între preţ-calitate". Românii, tot mai interesaţi de vinurile premium. Cât costă o sticlă de la un producător local